Gemeente Maassluis

Persberichten

17-3-2004

Boomfeestdag in Maassluis

Op woensdag 24 maart wordt de 48ste Nationale Boomfeestdag in Nederland gevierd. In Maassluis worden om 9.30 uur s ochtends 12 elzen geplant door leerlingen van groep 6 van basisschool de Driesprong. De elzen worden geplant in het Wipperspark, naast het tankstation aan de Laan 1940-1945.

Het thema voor 2004 is "Bomen Verbinden". Verbindingen in de natuur zijn er in vele opzichten, zoals ecologische groenverbindingen, ecosystemen, voedselkringlopen en de verbindingen van de boom met de a-biotische factoren. Bomen hebben allerlei verbindingen met dieren, mensen en hun omgeving. Zo heeft een boom een verbinding met de aarde, omdat de aarde voedsel en water geeft aan de boom. Een boom heeft ook een verbinding met vogels, die nesten maken in de kroon. Vogels hebben op hun beurt weer verbindingen met andere factoren. De leerlingen van de Driesprong hebben als voorbereiding op de boomfeestdag in de klas al lessen gevolgd over het thema van dit jaar Bomen verbinden. Door middel van werkbladen leren ze na te denken over hoe dieren, aarde, planten, mensen en bomen met elkaar verbonden zijn.

Koningslinde
Boomfeestdag heeft dit jaar in Maassluis nog een extra feestelijk tintje. Op 7 december 2003 is immers Kroonprinses Amalia geboren. Volgens traditie wordt in veel gemeenten ter ere van nieuwgeboren Koningskinderen een Geboorteboom, een Koningslinde, geplant. Zo staat er voor het station in Maassluis een prachtige Lindeboom die geplant is bij de geboorte van prinses Juliana. Die boom is geplant op 30 april 1909. In het kader van de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag heeft Staatsbosbeheer elke gemeente in Nederland nu een gratis Koningslinde aangeboden. De boom is ongeveer 5 meter hoog, heeft een omtrek van 20-25 cm en een kluit met een diameter van circa 50 cm.

De Koningslinde voor prinses Amalia wordt om 11.30 uur geplant bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Het Oranjetipje aan de Dr. Albert Schweitzerdreef 433. Wethouder E.J. Groosman-van den Brandhof krijgt bij het planten van deze Amaliaboom de hulp van de kinderen van groep 5 van de Ichthusschool. Alle kinderen van twee groepen 5 van deze school hebben bovendien slingers gemaakt met wensen voor Amalia. Deze slingers worden in de boom gehangen en de wensen van de kinderen voor de prinses worden ook echt naar haar opgestuurd.

Lindeboom
Een lindeboom kan wel 1000 jaar oud worden en bloeit pas als ze 10 jaar oud is. De bloesems bevatten veel nectar en daar komen veel bijen op af. Lindebloesem honing is erg lekkere honing. Lindebloesemthee smaakt zoet en daar wordt je rustig van. De kinderen van de Ichthusschool kunnen dit zelf ervaren door er van te proeven. Als een lindeboom vrij kan groeien heeft de kruin dezelfde vorm als het blad. De vrucht van de linde is een noot waarin zaadjes zitten en de noot wordt door de wind meegenomen omdat het schutblad als een zwevertje werkt. Vroeger werd een lindeboom bij het huis geplant omdat men dacht dat de boom de bliksem tegenhield. Op dorpspleinen stond er ook vaak één en daaronder vonden allerlei belangrijke gebeurtenissen plaats als rechtszaken en trouwerijen.