Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

24 maart - Boomfeestdag

Elfde milieudag in stadsdeel Born

Sittard-Geleen, 17-3-2004 - In het stadsdeel Born vindt woensdag 24 maart voor de elfde keer de milieudag plaats. In samen werking met het IVN Born en een aantal oudcollega's van de voormalige dienst openbare werken is een programma samengesteld. Wethouder Fred den Rooijen opent de manifestatie op het milieupark aan de Florianstraat . Aan deze milieudag nemen zes scholen deel met in totaal 175 leerlingen. De milieudag behandelt de thema's containerpark, bezig zijn met de natuur, muskusrattenbestrijding, en alles over bomen in de praktijk.

Containerpark
De afvalverwerking en de problematiek van gescheiden inzamelen wordt toegelicht. Hoe gaat de gemeente om met klein chemisch afval en grof vuil. De schooljeugd krijgt een rondleiding langs de containers en het afvalstoffendepot. Ook de chemocar van de firma Van Gansewinkel staat op het milieupark. Bezig zijn met de natuur (IVN Born)
Leerlingen kunnen knoppen en takken ontleden, kiemende zaden bekijken en schors van diversen bomen vergelijken. Muskusrattenbestrijding
Waterschap Roer en over Maas geeft uitleg over de leefgewoontes en bestrijding van de muskusrat. Alles over bomen in de praktijk
Problemen die de gemeente ondervindt voor, tijdens en na het planten van bomen worden toegelicht, zoals kabels en leidingen in de grond, de toestand van de bodem (zoals harde bodemlagen), zwerfvuil en vandalisme. Boomverzorger Ron Pluijmaekers demonstreert met behulp van een hoogwerker hoe klimmers (snoeiers) zich met behulp van een touw in een boom verplaatsen. De gemeente biedt de leerlingen na afloop een traktatie aan.




Gemeente Sittard-Geleen