Gemeente Roggel en Neer

18/03/2004
Boomfeestdag 2004 in Neer

De eerste zomerse dag was voor de leerlingen van groep zeven van basisschool De Kwir uit Neer een heel bijzondere dag. In het kader van de boomfeestdag kwamen burgemeester Peeters en wethouder Peulen woensdag 17 maart een Koningslinde planten. De Koningslinde werd gepland ter ere van de geboorte van kroonprinses Catharina-Amelia, de op 7 december 2003 geboren dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima. De traditie wil dat er bij de geboorte van een koningskind in veel gemeenten een Geboorteboom wordt aangepland.

Vragen

De ontvangst van de burgemeester en wethouder was in het klaslokaal van groep zeven. 34 leerlingen zaten te trappelen om vragen te stellen aan het bezoek. Na een inleidend woordje door de burgemeester over het begrip boomfeestdag konden de kinderen beginnen met het stellen van die vragen. Uiteraard werden er veel vragen gesteld die betrekking hadden op boomfeestdag en de natuur maar ook kwamen vragen zoals de leeftijd van de burgemeester en de werkzaamheden van de burgemeester en wethouder aan bod.

Aanstampen

Toen alle vragen beantwoord waren ging het gezelschap naar buiten voor het daadwerkelijk planten van de Koningslinde. In de boom hingen, in de vorm van bladeren, wensen die de leerlingen opgeschreven hadden. Met de schop in de hand deden de burgemeester en de wethouder onder het genot van het lentezonnetje het gat dichten en aanstampen. Hierna was het de beurt aan de kinderen zelf. Omdat er geen locatie was voor het aanplanten van meer bomen en struiken had de organisatie iets anders georganiseerd; het opschonen van het Kwirdal.

Prikstokken

Met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken gingen de kinderen enthousiast in de weer om de omgeving van de school een opgeruimd aanzicht te geven. Vanaf de school ging het richting Napoleonsweg en zelfs eronderdoor naar een bosrijk gebied. Onderweg kwamen ze van allerlei troep tegen. Sigarettenpeukjes, plastic zakjes, kauwgomverpakkingen, lege flesjes, blikjes, papier en zelf fietsen werden opgeruimd. Kleine en grote voorwerpen werden vakkundig opgeraapt en in de vuilniszakken gedeponeerd. Na afloop van deze ontspannende ochtend was er voor iedereen een blikje fris en een zakje chips wat uiteraard door henzelf werd opgeruimd.

De boomplantdag voor de basisscholen in Roggel en Heibloem vindt volgende week woensdag plaats.