Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 maart 2004, no. 85

Dit jaar een bijzonder evenement voor leerlingen van het bijzonder onderwijs

Boomfeestdag 2004 in Eindhoven

Op woensdag 24 maart is het weer Nationale Boomfeestdag, een dag waar de gemeente Eindhoven sinds 2002 ook aan mee doet. Dit jaar worden ruim 1200 boompjes geplant in Woensel-Noord, door zo'n 700 leerlingen van het bijzonder onderwijs aan de Toledolaan. Een bijzondere boomfeestdag dus!

In het algemeen worden voor een boomfeestdag leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen uitgenodigd. Maar aangezien het bosterrein dit jaar vlak bij de scholen voor het bijzonder onderwijs (De Beemden, Ekkersbeek, De Horst en de Mytylschool) aan de Toledolaan ligt, zijn zij uitgenodigd om mee te doen. De vier scholen waren direct erg enthousiast en hebben samen met de gemeente de boomfeestdag voorbereid.

Tijdens deze voorbereiding bleek dat de scholen een aantal bijzondere wensen hadden. Zo willen ze het bos graag voor educatieve doeleinden gaan gebruiken. Dat betekent dat er verschillende soorten bomen te zien moeten zijn (met naambordjes erbij) en een plek in het bos om, bij goed weer, een les te kunnen verzorgen. Ook moet de weg naar het bos begaanbaar zijn voor rolstoelers.

Aan deze wensen werd door de gemeente graag gehoor gegeven. Ook is besloten om niet alleen leerlingen uit groep 7 en 8 uit te nodigen, maar alle leerlingen van de genoemde vier scholen. Dat betekende dat er voor 24 maart een feest georganiseerd is voor zo'n 850 leerlingen en begeleiders.

Op de scholen zelf is de afgelopen weken uitgebreid aandacht besteed aan de boomfeestdag en de betekenis daarvan. Niet alleen met behulp van verschillende lesmaterialen over bomen, aangepast aan de leerlingen, maar bijvoorbeeld ook door het maken van nestkastjes. Op 24 maart worden de leerlingen uiteraard ook actief betrokken bij de boomfeestdag. Niet alleen door het planten van de boompjes, maar ook door het verzorgen van de catering. En verder is het natuurlijk de bedoeling dat een feestdag is.

Het startschot wordt 's ochtends om 09.15 uur gegeven door wethouder Van der Grinten. Allereerst zal hij de Amaliaboom, een koningslinde ter ere van de geboorte van prinses Amalia, planten op het terrein van de scholen.

Daarna laten alle leerlingen een ballon op voor een ballonnenwedstrijd en kan de boomfeestdag beginnen. Om deze dag voor alle leerlingen een feest te laten zijn, zijn er verschillende activiteiten georganiseerd.

Allereerst natuurlijk het planten van de ruim 1200 boompjes, maar er zijn ook demonstraties van een valkenier, theatervoorstellingen met als thema de boomfeestdag, leerlingen kunnen zich laten schminken, er is een springkussen etc. Om 11.30 is er nog als extra verrassing een vuurspuwer en om 11.45 uur is de boomfeestdag officieel afgelopen.

Ook na 24 maart hebben de leerlingen een blijvend aandenken aan boomfeestdag 2004 in de vorm van een bos, waar van alles te leren valt. Niet alleen voor hen, die de bomen hebben (helpen) planten, maar ook voor nog vele volgende generaties leerlingen aan de Toledolaan.

© 2004 Gemeente Eindhoven