Gemeente IJsselstein


Jubileum Boomfeestdag
vrijdag, 19 maart 2004 - 11:11 CET

Op woensdag 24 maart vindt de tiende Boomfeestdag IJsselstein plaats. Burgemeester mr.drs. Th.E.M. Wijte opent de Boomfeestdag; samen met enkele kinderen wordt een grote Koningslinde geplant ter ere van de geboorte van prinses Amalia.

De Boomfeestdag is georganiseerd door een werkgroep van gemeente, vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN), stichting Mens en milieu en IJSW.

Tentoonstelling
In de bibliotheek (Schuttersgracht) hangt van alle negen vorige boomfeestdagen een lijst met foto's en krantenartikelen. Van de boomfeestdag van vorig jaar, toen het Labyrint van IJsselstein werd aangeplant (nabij Nedereindseplas), kunnen ook zogeheten 'stereodia's' worden bekeken (door een speciaal apparaat waardoor in de foto diepte kan worden gezien).

Officiële opening
Boomfeestdag wordt officieel geopend om:
Tijd: 09.00 uur
Locatie: Park Achterveld, nabij Teenschillerlaan 45 Burgemeester mr. drs. Th. E. M. Wijte plant samen met enkele kinderen een grote Koningslinde ter ere van de geboorte van prinses Amalia. Daarna krijgen de leden van de werkgroep Boomfeestdag een cadeau vanwege hun tien jaar lange vrijwillige inzet. Hierbij zijn de basisscholen De Brug locatie Polderheem en de Trekvogel aanwezig. Deze twee scholen gaan daarna -net als dertien andere scholen- het IJsselsteins vlindernetwerk aanplanten.

IJsselsteins vlindernetwerk
Op de Boomfeestdag worden door de gehele stad vlinderstruiken aangeplant. Deze voor vlinders aantrekkelijke struiken maken van onze stad in de toekomst een vlinderparadijs. Ruim vierhonderd kinderen uit groep 8 van de scholen planten samen circa achthonderd vlinderstruiken. Iedere school krijgt daarbij begeleiding van een medewerker van de groendienst.
Ieder kind plant één vlinderstruik in het plantsoen op een door de gemeente aangewezen plek vlakbij school.
Daarnaast krijgt ieder kind één struik om te verkopen aan zijn ouders of aan een bekende. Op die manier worden IJsselsteiners die een struik kopen en in de tuin planten, als het ware deel van het IJsselsteins vlindernetwerk.

'Vlindervriendelijk' beheer
De gemeente maakt werk van natuurvriendelijk beheer. Alle medewerkers van de groendienst krijgen een cursus van de Vlinderstichting over natuurvriendelijk beheer. Door bijvoorbeeld minder te maaien krijgen meer planten de kans om te bloeien en bovendien kunnen dan meer vlinders overleven. De vlinderstand is de laatste jaren achteruit gegaan. In vlindervriendelijke bermen komen niet alleen meer soorten vlinders voor, maar er kunnen ook veel andere dieren leven. Daarom worden vlinders gebruikt als handvat voor natuurvriendelijk groenbeheer.