Gemeente Ambt Montfort


Boomfeestdag met een Koninklijk tintje

Woensdagochtend 17 maart 2004 werd in St. Odiliënberg, vooruitlopend op de nationale feestdag op 24 maart, Boomfeestdag gevierd. Langs de Hagelkruisweg plantten de 40 leerlingen van groep 8 van basisschool ´t Kempke 14 groene beuken.
Maar er was nog meer te doen.

In het plantsoen rondom het gemeentehuis mochten ze aansluitend de ´Amalia-boom´ in de grond zetten. Tegenover het plantsoen met de kastanjeboom die herinnert aan het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, prijkt nu een koningslinde die verwijst naar de geboorte van prinses Catharina-Amalia.

De koningslinde en de kastanjeboom werden versierd én met elkaar verbonden door een slinger van boomwensen. Er waren wensen die inderdaad over de bomen gingen zoals, ´ik hoop dat er nog veel bomen in onze gemeente worden geplant´ en ´dat het een mooie, grote boom wordt´, maar er waren ook veel wensen voor het nieuw geboren prinsesje: ´dat ze later een goede koningin mag worden´ en ´dat ze nog veel broers en zusjes mag krijgen´.

De verbinding die door de slinger tussen de twee bomen ontstond, symboliseerde het thema van deze Boomfeestdag, namelijk ´Bomen verbinden´. De leerlingen zullen zich voor altijd een beetje verbonden voelen met de boom die ze zelf langs de Hagelkruisweg hebben geplant. Maar bomen zorgen ook voor veilige wegen en sluiproutes en verbinden zo verblijfplaatsen van dieren met elkaar. Ook het thema van déze boomfeestdag moet ons weer doen beseffen hoe waardevol bomen zijn voor de instandhouding van onze natuur.