ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG


Unieke foto's en beelden: plantende Koningin Juliana op Boomfeestdag van 1979

Omdat de Nationale Boomfeestdag van 24 maart (morgen dus) in verband met het overlijden van Prinses Juliana verschoven is naar 7 april heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag in de archieven gezocht, wanneer (toenmalige) Koningin Juliana aanwezig is geweest bij een Nationale Viering van de Boomfeestdag. Dit blijkt te zijn geweest op 21 maart 1979: zij heeft toen de laatste boom geplant van de gerestaureerde Beukenlaan van Kasteel Groeneveld in Baarn tijdens de 22-ste viering van de Boomfeestdag in ons land. Dit blijkt dus nagenoeg 25 jaar vóór haar overlijden te zijn geweest. Er zijn prachtige foto's van dit gebeuren in de archieven, waarvan er 2 geplaatst zijn op www.boomfeestdag.nl. De foto's zijn kosteloos te downloaden. Ook NOS-Journaal heeft beelden gemaakt (42 sec.) van dit gebeuren. Een mooi eerbetoon aan de oud-vorstin op de dag dat Boomfeestdag-2004 zou plaatsvinden in ons land in bijna 400 gemeenten.

De belangrijkste reden van het verzetten van de Boomfeestdag is het feit dat leden van de Koninklijke Familie zeer frequent aanwezig zijn bij de Nationale Viering van de Boomfeestdag én vanwege het feit dat er dit jaar in ruim 260 gemeenten, op de Boomfeestdag, Amaliabomen geplant zouden worden ter ere van de geboorte van Kroonprinses Amalia. Het past niet om dit door te laten gaan. De gemeenten hebben nagenoeg allemaal het advies opgevolgd om de Nationale Boomfeestdag te verplaatsen naar 7 april.

Herdenkingsboom
Op de Nationale Viering van de Boomfeestdag van 7 april aanstaande zal door eregasten Wouter Bos (nog niet bevestigd, onderzocht wordt of hij i.p.v. 24 maart op 7 april aanwezig kan zijn), Femke Halsema, Commissaris van de Koningin Zeeland de heer Van Gelder, burgemeester Gelok (Borsele), en huisvriend van de Koningin én voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag F. Houben een herdenkingsboom voor de Prinses geplant worden. Dit wordt een Koningslinde, die in het midden van de aan te planten Amalia-Geboorteboomcirkel zal komen te staan. Deze Geboorteboomcirkel zal bestaan uit 13 Geboortebomen geplant door de 13 Zeeuwse burgemeesters: een mooie verbindingslijn tussen het voorbije leven en het nieuwe leven, zoals het ook in de natuur gaat.

Informatie:
Voor informatie: Peter J.Derksen, Stichting Nationale Boomfeestdag:
06-53 35 90 46

23 mrt 04 15:49