Provincie Limburg

Regeling Leefbaarheidsfonds voorzieningen 2004 gereed Gedeputeerde Staten hebben vandaag een plan van aanpak en

beleidsregels voor voorzieningen Leefbaarheidsfonds 2004 vastgesteld. De regeling voorziet ondermeer in de medefinanciering van servicewinkels, multifunctionele centra en brede scholen. Het totale bedrag van de regeling bedraagt 1,18 miljoen. Alleen gemeenten kunnen een aanvraag voor een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds 2004 indienen. De aanvragen moeten gericht zijn op behoud en herstel van de leefbaarheid in een kern, wijk of buurt.

Momenteel werkt de Provincie Limburg, samen met onder andere gemeenten en vele andere partners, aan de verbetering van de leefbaarheid in buurten, kernen en wijken. Via sociale debatten, die de Provincie in mei van dit jaar gaat houden, worden in goed onderling overleg met de gemeenten dit jaar verbeteropgaven bepaald. Om deze verbeteropgaven snel uit te kunnen voeren, heeft de Provincie nu een regeling vastgesteld die onder meer voorziet in de co-financiering van servicewinkels, multifunctionele centra en brede scholen. Gedeputeerde Herman Vrehen: Het Leefbaarheidsfonds zou in samenhang met reeds bestaande beleidsregels op het terrein van wonen-welzijn-zorg, de jeugdzorg, ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) en sociale ontwikkeling kunnen uitgroeien tot een Vitaliteitsfonds. Een integraal fonds waarmee alle elementen die in het thema Samen bouwen aan vitale kernen, wijken en buurten een rol spelen, aangestuurd kunnen worden. Een aantal gemeenten heeft reeds verzocht om provinciale ondersteuning voor haar projekten. De ervaringen bij de afhandeling van deze aanvragen zullen als pilot dienen voor de verdere ontwikkeling van dit Vitaliteitsfonds.

Spelregels
Alleen gemeenten kunnen aanvragen voor een co-financiering indienen. Het totale bedrag dat voor deze regeling beschikbaar is bedraagt 1,18 miljoen. Herman Vrehen: De activiteiten dienen gericht te zijn op behoud en herstel van leefbaarheid in kern, wijk of buurt en specifiek betrekking te hebben op minimaal twee van de drie aandachtsterreinen: lokale economie, sociale vitaliteit, onderwijs. De Provincie stelt als voorwaarde dat zij in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van de activiteit wordt betrokken. De servicewinkels, multifunctionele centra of brede scholen dienen minimaal drie voorzieningen te gaan herbergen zoals bijvoorbeeld zorg, bank /economische funcie of kinderopvang. Aanvragen dienen 31 oktober 2004 binnen te zijn.

24-3-2004 09:42