Provincie Zuid-Holland




Provincie Zuid-Holland laat eigen bestuurskracht onderzoeken

De provincie Zuid-Holland laat binnenkort haar eigen bestuurskracht meten. Het is de eerste keer dat een provincie een onderzoek naar de eigen bestuurskracht laat doen. Het onderzoek zal plaatsvinden van mei tot oktober van dit jaar en wordt uitgevoerd door een extern adviesbureau. Het bureau wordt begeleid door een commissie van externe deskundigen. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) geeft op deze wijze invulling aan de overweging van Provinciale Staten (PS) dat een meting van de bestuurskracht niet alleen nuttig is voor gemeenten, maar ook voor de provincie zelf. Naar verwachting zal GS een definitief rapport over de meting in november 2004 aan PS aanbieden.

Het doel van de bestuurskrachtmeting is een helder beeld te krijgen of en in welke mate de provincie nu en in de toekomst in staat is opgaven te realiseren die zij zichzelf stelt en die haar door de rijksoverheid worden opgelegd. Het college heeft aan PS gevraagd om de bestuurskracht te laten toetsen aan normen en criteria die zij ook aan gemeenten stelt. Binnenkort beslissen Provinciale Staten hierover.

Volgens Marnix Norder, gedeputeerde Bestuurlijke Zaken, is GS benieuwd naar de uitkomsten: "Eigenlijk laten we onszelf doorlichten. Net zoals we de gemeenten in Zuid-Holland vragen de bestuurskracht te laten meten. Wij zijn er van overtuigd dat ook de provincie haar voordeel kan doen met een dergelijke meting. Door het onderzoek verwachten we als provinciaal bestuur beter inzicht te krijgen in de wijze waarop wij onze taken vervullen op politiek, bestuurlijk en ambtelijk gebied."

Om de objectiviteit van het onderzoek naar de bestuurskracht te waarborgen wordt de uitvoering begeleid door een commissie van externe deskundigen. Deze commissie wordt door GS samengesteld en zal bestaan uit een onafhankelijk voorzitter, een deskundige op het terrein van het openbaar bestuur en een ervaringsdeskundige op bestuurlijk gebied.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22