Provincie Zuid-Holland

Interactieve aanpak bij meerjarenprogramma bedrijventerreinen

Zuid-Holland heeft een groot tekort aan bedrijventerreinen en veel bestaande bedrijventerreinen zijn sterk verouderd en verloederd. Het probleem speelt in alle regio's, maar vooral in Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Hierdoor stagneert de broodnodige economische ontwikkeling in deze regio's De provincie Zuid-Holland wil haar meerjarenprogramma bedrijventerreinen interactief met de regio's gaan bespreken. "Wij willen samen met de regio's en andere betrokkenen de dialoog aangaan, zodat we ook samen de knelpunten kunnen aanpakken en daarmee voldoende, kwalitatieve ruimte voor bedrijven realiseren", aldus gedeputeerde Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Asje van Dijk.

Het herstructureren en ontwikkelen van bedrijventerreinen is een proces waarbij veel partijen zijn betrokken. Behalve gemeente en bedrijfsleven gaat het ook om milieuorganisaties, Kamer van Koophandel, werkgeversorganisaties, financiers, projectontwikkelaars en omwonenden. Met de partners in de regio wil de provincie bereiken dat de komende jaren 500 hectare nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld en 500 hectare bestaande bedrijventerreinen worden verbeterd en opnieuw ingericht.

Het provinciaal bestuur heeft zijn plannen en initiatieven om tot realisatie van deze ambitie te komen in een meerjarenprogramma beschreven. Daarbij is gekozen voor een versterking van de provinciale inzet. Er is in deze collegeperiode een extra financiële ondersteuning van 5,7 miljoen euro per jaar beschikbaar voor het stimuleren van investeringen. Daarnaast is gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak, versterkte procesbegeleiding en het oplossen van knelpunten. Het meerjarenprogramma bedrijventerreinen wordt de komende maanden besproken met een groot aantal partijen die aanvullingen en verbeteringen kunnen aandragen. In september 2004 wordt het meerjarenprogramma ter goedkeuring en vaststelling voorgelegd aan Gedeputeerde Staten.

Voldoende kwalitatieve ruimte voor bedrijvenIn Zuid-Holland zijn 190 bestaande terreinen, in totaal ongeveer 4.000 hectare, verouderd. Dat is ruim 40% van de totale oppervlakte in de provincie (exclusief het zeehavengebied Rotterdam). Door deze bedrijventerreinen duurzaam te herstructureren, wordt een kwaliteitsverbetering op een verouderd bedrijventerrein gerealiseerd. Dit is niet alleen positief in economisch opzicht, maar draagt ook bij aan een prettig en gezond leef- en werkklimaat op en rond werklocaties, zorgvuldig ruimtegebruik, het zorgvuldig omgaan met water, lucht en bodem en het goed afwikkelen van vervoersstromen van en naar en op bedrijventerreinen. Daarnaast is er een tekort aan nieuwe bedrijventerreinen in Zuid-Holland. Verspreid door de provincie is in de periode 2002-2020 nog ongeveer 1.200 hectare nodig.

Het project duurzaam economisch ruimtegebruik (DECOR) is een belangrijke bron voor hulp en advies en is een impuls voor duurzame herstructurering en ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22