Provincie Zuid-Holland

Negentien miljoen voor cultuurprojecten in Zuid-Holland in 2004

Gedeputeerde Staten hebben op 23 maart het ontwerp Cultuurplan voor de periode van 2005 tot 2008 vastgesteld. Het plan beschrijft in hoofdlijnen het toekomstig provinciaal cultuurbeleid. Het cultuurplan is tevens een basis voor de samenwerking met het rijk en met gemeenten. De provincie reserveert negentien miljoen euro voor 2004 voor cultuurprojecten in Zuid-Holland.

Met het cultuurplan 2005-2008 wil de provincie inzetten op herkenbaarheid van het provinciaal cultuurbeleid en op een duidelijke taakafbakening met gemeenten, rijk en instellingen. De aandacht van het college gaat uit naar structurele activiteiten en voorbeeldprojecten. Dat betekent dat projectsubsidies gebundeld worden en er minder kleinschalige of eenmalige activiteiten plaatsvinden. Ook wil de provincie meer samenwerken met Den Haag en Rotterdam.

Culturele planologieVoor culturele planologie trekt de provincie totaal 5,4 miljoen euro uit. Op het gebied van ruimtelijke ordening houdt de provincie rekening met de culturele kenmerken en verschillende identiteiten in de regio. Culturele planologie is de verzamelnaam voor acties vanuit het cultuurbeleid, gericht op ruimtelijke ontwikkeling. Door het aantal gebiedsprojecten zijn in de komende periode grote ruimtelijke veranderingen gepland. De provincie wil de inbreng van culturele waarden mede bepalend laten zijn voor de inrichting. Het college heeft ¤410.000,00 gereserveerd voor cultuur in de projecten voor de ontwikkeling van de Oude Rijnzone, de Zuidplaspolder en het Veenweidegebied. De provincie heeft ook specifieke aandacht voor het behoud van de molens, omdat molens de identiteit van Zuid-Holland verbeelden.

CultuurbereikDe provincie wil het cultureel bewustzijn van mensen versterken door bijvoorbeeld meer in te zetten op subsidies voor actieve participatie in kunst en cultuur en reserveert hiervoor 7,6 miljoen euro. Actieve participatie door mensen al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met cultuur, bijvoorbeeld door cultuureducatie van basis- tot voortgezet onderwijs. Ook wil de provincie, naast de bestaande afspraken met Rotterdam over het Internationaal Film Festival en met Den Haag over Film by the Sea, ook hierbij verdere uitwerking geven aan educatie. Daarnaast wil de provincie regionale filmprojecten in samenwerking met diverse Zuid-Hollandse filmtheaters in de regio stimuleren.

Culturele informatiedragersVoor culturele informatiedragers heeft de provincie 5,25 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is exclusief de subsidie voor de regionale omroepen. De provincie Zuid-Holland stimuleert de totstandkoming van Regionale Historische Centra die naast materiaal voor de eigen stad, ook archiefmateriaal uit andere gemeenten in een regio beheren. Ook bibliotheken zijn geschikt om cultuur en informatie bij een grote groep mensen onder de aandacht te brengen. De provincie de komende periode doorgaan met de reeds ingezette modernisering van de Zuid-Hollandse bibliotheken.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22