Provincie Limburg

Limburg op koers met huisvesting statushouders De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de Minister van

Vreemdelingenzaken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeenten bij de huisvesting van statushouders. Op 31 december 2003 was er nog een openstaande taakstelling van 216 nog te huisvesten statushouders in gemeenten. De nieuwe taakstelling voor de Provincie Limburg voor het komende halfjaar bedraagt 331 statushouders. Limburg heeft een realisatiepercentage van gemiddeld 97% en neemt hiermee de vijfde plaats in ten opzichte van de andere provincies.

De Inspectie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) houdt in opdracht van haar Minister het toezicht op de provincies. De inspecteur van VROM heeft geconcludeerd dat de Provincie Limburg haar rol als 1e toezichthouder adequaat invult en interventies van de kant van het ministerie niet nodig zijn. Limburg heeft géén gemeente meer die onder de 80% realisatie vallen. Er zijn 18 gemeenten die tussen de 95 en 100% realiseren en 12 gemeenten hebben 100% of meer gerealiseerd. Deze 12 gemeenten zijn: Brunssum, Gulpen, Heerlen, Kessel, Maastricht, Meijel, Onderbanken, Schinnen, Thorn, Vaals, Venray en Weert.

Toezicht
Bij de Provincie Limburg is de toezichtstaak statushouders ondergebracht in de portefeuille Welzijn en Sociale Ontwikkeling. Hierdoor is het mogelijk om verder te gaan dan alleen de huisvestingskant. Het huisvesten van statushouders is geen zaak van alleen maar het aanbieden van een woning. De mensen die nieuw in de gemeenten komen wonen hebben ook opvang en ondersteuning nodig om hun weg te vinden in de voor hen nieuwe samenleving. Voor de gemeenten begint het vele werk pas nádat de woning is aangemeld bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Het uitgangspunt van het provinciaal beleid is dat er aan twee kanten gewerkt moet worden; aan integratie én aan acceptatie. Hierdoor moet onder andere de realisatie van de taakstelling een makkelijker en vanzelfsprekender opdracht worden voor de gemeenten. De Provincie is in 2002 de toezichtstaak gaan intensiveren en zet deze proactieve manier van toezicht houden ook in 2004 voort.

24-3-2004 10:26