AutoRai

24-3-2004

Mégane Renault Sport: een bron van plezier tijdens iedere rit

De Mégane Renault Sport is de sportieve telg van de Mégane familie. De auto biedt zowel een fel temperament als een hoog comfortniveau in het dagelijks gebruik. De innovatieve onafhankelijk scharnierende voortrein biedt een uiterst nauwkeurig rijgedrag.

In combinatie met een handgeschakelde 6-versnellingsbak biedt de 2.0 turbomotor van 225 pk een sterk acceleratievermogen vanuit de laagste toerentallen. Deze sportversie is leverbaar met drie en vijf portieren en neemt alle comfort- en veiligheidsuitrustingen van de Mégane 3/5-deurs over. Deze hatchback versies werden tevens verkozen tot Auto van het Jaar 2003. De Mégane Renault Sport wordt geproduceerd in de fabriek in Dieppe.

De Mégane Renault Sport profiteert van alle troeven van het Mégane-programma en de knowhow van Renault Sport Technologies op het gebied van seriegeproduceerde sportautos en wedstrijdversies. Als 3- of 5-deurs combineert deze auto de kwaliteiten van een grande routière met het rijplezier van een sportauto.

Belle is een beest
De Mégane Renault Sport is een elegante auto met een sportief karakter. Hij neemt de stijlkenmerken van de Mégane over, waarbij de dynamiek en de compactheid nog eens benadrukt worden door de elementen van de Renault Sport modellen: brede luchtinlaten in de bumpers, een in het midden geplaatste dubbele uitlaat, een spoiler en 18" lichtmetalen velgen. Deze sportiviteit is ook in het interieur terug te vinden. De voorstoelen met de prachtige rondingen en de aluminium pedaalunit en voetsteun dragen bij aan het sportieve karakter van de auto. De vijf carrosseriekleuren en de twee kleurstellingen voor het interieur geven ieder op hun eigen manier uiting aan het karakter van de Mégane Renault Sport.

Snel en veelzijdig
De Mégane Renault Sport is uitgerust met een onafhankelijk scharnierende voortrein. Dit innovatieve concept garandeert stuurnauwkeurigheid en compenseert de stuurreacties die vaak voorkomen bij een krachtige voorwielaandrijving. De afstelling van de schokdempers en de vering maakt een combinatie van sportief en tegelijkertijd comfortabel rijden mogelijk. Het krachtige en efficiënte remsysteem bestaat uit vier grote remschijven (312 mm geventileerd vóór en 300 mm achter), met op de voortrein Brembo remklauwen met vier zuigers. De Mégane Renault Sport staat op speciale Continental SportContact2 225/40 R18 banden. De elektrische variabele stuurbekrachtiging en rijhulpsystemen ABS, Elektronisch Stabiliteits Programma ESP met onderstuurcontrole, tractiecontrole ASR en motorslipkoppelregeling), zijn speciaal voor de Mégane Renault Sport aangepast.

Een efficiënte aandrijfgroep
Renault Sport heeft op basis van de 2.0 16v turbomotor uit de topklasse van het merk een krachtige en comfortabele versie ontwikkeld. Het vermogen van 225 pk en het koppel van 300 Nm worden verkregen dankzij een aanpassing van de hoofdonderdelen, zoals de turbo, de krukas en de zuigers. Met een maximaal koppel waarvan 90% beschikbaar is tussen de 2.000 en 6.000 t/min, levert deze motor snel en aanhoudend veel trekkracht. De sportieve uitlaat geeft de auto een karakteristiek en sportief geluid.

De handgeschakelde 6-versnellingsbak maakt dat het vermogen van de motor optimaal benut wordt: van 0 tot 100 km/h binnen 6,5 seconden en de 1.000 m staande start in 26,7 seconden. De Mégane Renault Sport heeft het laagste brandstofverbruik in zijn klasse met 8,8 l/100 km bij gecombineerd gebruik (209 g C02/km) en voldoet aan de Euro 4 emissienormen.

Het plezier om alles onder controle te hebben
Het stuur en de bestuurdersstoel zijn essentieel voor het rijplezier. Daarom zijn er vele afstellingsmogelijkheden waarmee iedere bestuurder de voor hem ideale rijpositie kan vinden. De steunvlakken van de zitting en rugleuning van de voorstoelen zijn versterkt voor nog meer zijdelingse ondersteuning. De Mégane Renault Sport neemt alle uitrustingen en innovaties van de Mégane over, zoals het bandenspanning-controlesysteem en de snelheidsregelaar/-begrenzer.

Sportiviteit en veiligheid
Veiligheid is een prioriteit van Renault. De Mégane Renault Sport maakt gebruik van het platform en alle veiligheidsuitrustingen die ervoor gezorgd hebben dat de Mégane 5-deurs de maximale score van 5 sterren heeft behaald bij de crashtests van de onafhankelijke organisatie EuroNCAP. De constructie neemt in geval van een aanrijding een aanzienlijke hoeveelheid botsenergie op. Het Renault SRP-beschermingssysteem bestaat uit adaptieve frontairbags met twee volumes gekoppeld aan veiligheidsgordels met dubbele spankrachtbegrenzers en dubbele gordelspanners (enkele op driedeurs) op de voorste zitplaatsen. Twee zij-airbags beschermen de borstkas op de voorste zitplaatsen. Twee zijruitairbags beschermen het hoofd van de voorste en achterste passagiers. Er zijn ook twee zij-airbags leverbaar op de achterste zitplaatsen. De driedeurs is tevens voorzien van antiduik-airbags in de zittingen van de voorstoelen. Deze innovatieve airbags zorgen ervoor dat de inzittenden bij een aanrijding stevig in de stoel gedrukt worden en niet onder de gordel door kunnen glijden.

Een duurzame investering
Evenals bij de rest van het Mégane-gamma is het onderhoudsinterval van de Mégane Renault Sport 30.000 km, waarbij de bougies en het luchtfilter om de 60.000 km vervangen moeten worden. Hij heeft zijn betrouwbaarheid bewezen in talloze duurzaamheidstests, waardoor een fabrieksgarantie van 2 jaar en een plaatwerkgarantie van 12 jaar gegarandeerd kan worden. Ten slotte is deze auto vanuit ecologisch oogpunt gemaakt om aan het einde van de levensduur voor 95% van zijn gewicht gerecycled te kunnen worden.

De knowhow van de fabriek in Dieppe
De fabriek in Dieppe produceert de Mégane Renault Sport op basis van carrosserieën die gemaakt zijn in de Renault-fabriek in het Spaanse Palencia. Evenals de Clio 2.0 16v en de Clio V6 profiteert de Mégane Renault Sport van de ervaring en knowhow van de fabriek in Dieppe, die gespecialiseerd is in de productie van de sportautos van het merk.

Positionering en markt
De Mégane Renault Sport maakt het Mégane-programma compleet en geeft het een sportief tintje. De Mégane-familie bestaat uit zeven carrosserieën die in 18 maanden tijd op de markt gebracht zijn. In Nederland omvat het segment van sportieve hatchbacks ongeveer 1500 autos per jaar, waarvan Renault er 150 à 200 wil verkopen.