Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

RAAK presenteert plannen voor de aanpak van kindermishandeling in vier proefregio's

De actiegroep RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling) presenteerde maandag haar plannen voor de aanpak van kindermishandeling in Flevoland, Amsterdam-Noord, de Westelijke Mijnstreek en Zaanstreek-Waterland. RAAK wil de werkwijze van instellingen die met ouders en kinderen werken verbeteren. Hiermee wil zij aantonen dat een effectievere aanpak van kindermishandeling mogelijk is.

VWS geeft deze proefregio's hiervoor drie jaar lang 125.000 euro per jaar. In de proefregio's komt een doorlopende voorlichtingscampagne, zodat mensen weten waar ze een melding kunnen doen. Scholen, sportclubs, verloskundigen en kinderdagverblijven krijgen een handleiding en training hoe ze kunnen handelen bij (een vermoeden van) kindermishandeling.

In Nederland overlijden jaarlijks naar schatting vijftig tot 100 kinderen ten gevolge van kindermishandeling. Voor veel andere kinderen heeft kindermishandeling een sterk negatieve invloed op hun verdere groei en ontwikkeling. Uit dossiers van chronisch delinquente jongeren blijkt dat er in bijna alle gevallen sprake was van ernstige mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik in de kinderjaren; vaak wordt een probleem over verschillende generaties doorgegeven. Een op de drie kinderen die mishandeld zijn, blijken later als ouder hun eigen kind te mishandelen. Het individuele leed van de kinderen die mishandeld worden is groot. Naast lichamelijke pijn is er vaak de psychische pijn van de vernedering en van de afbraak van het gevoel van eigenwaarde.

De actuele en latere maatschappelijke kosten in termen van de noodzaak van extra zorg en justitieel ingrijpen zijn zeer hoog. Het proberen te voorkomen, het tijdig signaleren en het adequaat reageren op kindermishandeling wordt daarom steeds meer gezien als een belangrijke taak voor iedere overheid.

Het doel in de vier regio's Raak is een opvoedingsondersteunend aanbod voor alle ouders te realiseren, een systeem van signalering op te zetten en een adequaat aansluitend hulpaanbod te realiseren voor gesignaleerde gevallen. Daarmee dragen de Regio's Raak bij aan een belangrijke doelstelling in het jeugdbeleid, namelijk om de keten van jeugdzorg beter te laten werken.

* Kijk voor meer informatie over de actiegroep RAAK op: www.stopkindermishandeling.nl

---


---

Laatst gewijzigd: 24-03-2004