Gemeente Putten


---

Putten, 24 maart 2004

Gemeente start Zelfstandige Projectprocedure voor 1^e fase woningbouw Husselerveld Zuidwest

In de zomer van 2003 heeft het voorontwerpbestemmingsplan Husselerveld Zuidwest in het kader van de inspraak ter inzage gelegen. In deze periode zijn inspraakreacties ingediend. Verder is over het plan overleg gepleegd met de provincie en andere overlegpartners.

Het was de bedoeling om het ontwerpbestemmingsplan, nadat de inspraak- en overlegreacties verwerkt zijn, verder in procedure te brengen. Het is echter anders gelopen.

Op basis van een Masterplan voor de gehele toekomstige woonwijk Husselerveld-Zuidwest heeft het gemeentebestuur vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven om een ontwikkelaar voor de gemeentelijke gronden in het plangebied te selecteren. Daardoor wordt een integrale en professionele aanpak van de nieuwe woonwijk bereikt.

De selectieprocedure is afgerond. Bemog Projektontwikkeling Almere BV en NCB Projectrealisatie BV gaan gezamenlijk als ontwikkelingscombinatie de woningbouwplannen uitvoeren. Deze Ontwikkelingscombinatie heeft op 13 januari 2004 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een aantal Puttense bouwbedrijven, zodat de lokale werkgelegenheid geborgd is.

De afgelopen maanden heeft in het gemeentelijke projectbureau, waar nu ook de Ontwikkelingscombinatie deel van uitmaakt, intensief overleg plaatsgevonden over aanpassingen van het woningbouwprogramma (op verzoek van de gemeenteraad moesten er bijvoorbeeld meer goedkope woningen worden gebouwd) en de stedenbouwkundige opzet van het plan. In verband hiermee is het niet mogelijk om het ontwerpbestemmingsplan voor het hele bestemmingsplangebied tijdig ter inzage te leggen.

Om toch eind 2005 te kunnen starten met de woningbouw, is daarom besloten om voor de eerste fase van de woningbouwplannen een zogenaamde Zelfstandige Projectprocedure (art 19 WRO) te voeren. Het gaat hierbij om ongeveer 225 woningen in de volgende verdeling:


· 8 sociale huurappartementen


· 16 huur tussenwoningen


· 9 huur hoekwoningen


· 16 goedkope koopwoningen


· 2 vrije sector huurappartementen


· 4 vrije sector huurtussenwoningen


· 2 vrije sector huurhoekwoningen


· 22 middeldure tussenkoopwoningen


· 9 middeldure hoekkoopwoningen


· 17 dure hoekkoopwoningen


· 78 twee-onder-een-kapwoningen


· 42 vrijstaande woningen

Deze procedure houdt in dat het college van burgemeester en wethouders voor de realisering van een project, in dit geval de eerste fase van de woningbouw, vrijstelling verlenen. Gedeputeerde Staten kunnen hiervoor een verklaring van geen bezwaar afgeven. Deze vrijstelling vormt de juridische basis om bouwvergunningen te kunnen verlenen en voor het bouw- en woonrijpmaken van de gronden.

Voor de zomervakantie zal het stedenbouwkundig plan voor het totale bestemmingsplangebied gereed zijn zodat na de zomervakantie de bestemmingsplanprocedure kan worden voortgezet. Dit gebied betreft ongeveer 685 woningen. Van deze 685 woningen maakt het gebied van de Zelfstandige Projectprocedure dus deel uit.

Zoals het er nu naar uit ziet, zal in het voorjaar van 2005 met de verkoop van de woningen kunnen worden begonnen. Na de zomer van 2005 kan het bouw- en woonrijpmaken van de eerste fase worden uitgevoerd. Daarna kan de woningbouw starten. Eén en ander is uiteraard sterk afhankelijk van de vraag van het goed kunnen doorlopen van de procedures.

De op de vrijstellingsprocedure betrekking hebbende stukken (het stedenbouwkundige plan voor de eerste fase van het plan) liggen vanaf 25 maart 2004 gedurende vier weken ter inzage. Tijdens deze termijn kunnen inspraakreacties worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

Op woensdag 7 april 2004 zal in de Aker een informatieavond over de Zelfstandige Projectprocedure worden belegd voor belangstellenden. Op woensdag 16 juni 2004 volgt een informatiebijeenkomst over het stedenbouwkundig plan voor het totale bestemmingsplangebied.