Gemeente Amersfoort

Mobiel cameratoezicht op komst in Amersfoort

datum: 23 maart 2004

Het college van burgemeester en wethouders wil in Amersfoort mobiel cameratoezicht invoeren. Vorig jaar concludeerde de raadscommissie Bestuurlijke zaken dat er onvoldoende aanleiding was om met vaste camera's in het horecaconcentratiegebied te werken. Met mobiele camera's kan voor een bepaalde periode, op plekken waar dat nodig is, resultaat worden geboekt. Gemeente, politie en justitie willen dat het 'mobi-cam project' leidt tot herkenning van personen die strafbare feiten plegen en dat het goede beelden oplevert voor de bewijsvoering. Het project kost in het eerste jaar EUR 60.000 en daarna EUR 40.000 euro per jaar.

De ervaringen die elders met camera's in de openbare ruimte zijn opgedaan wijzen uit dat vooraf de doelen helder moeten zijn, op basis van een analyse. Pas dan kan men een geschikt systeem kiezen.

Wisselende locaties
Amersfoort kiest voor een mobiel systeem, omdat er niet een of meer vaste plekken zijn waar heel veel strafbare feiten gepleegd worden. Er bestaat wel een beeld van locaties waar tijdelijke inzet van camera's nuttig kan zijn: winkelcentra in de wijken, winkelgbieden/straten in het centrum en sommige horecalooproutes in de binnenstad. Daadwerkelijke inzet van de camera's zal steeds gebeuren op basis van actuele politie-informatie.
De burgemeester, de districtschef van politie en het openbaar ministerie beslissen daar gezamenlijk over. In het eerste jaar zal gewerkt worden met een of twee camera's per plek, waarbij de camera's door het jaar heen op vier verschillende plekken zullen staan.

Opsporing en bewijs
Het camerasysteem moet in Amersfoort vooral bijdragen aan opsporing en veroordeling van daders. Het kunnen herkennen van daders en het leveren van goede beelden voor het leveren van bewijs staan dus voorop. Op korte termijn zal het daarvoor geschikte camerasysteem worden gekozen.

Privacy en communicatie
Cameratoezicht is alleen toegestaan binnen de regels van de Wet op de Politieregisters en de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Zo zal er een privacyreglement cameratoezicht moeten komen en regels voor gebruik en beheer van de camerabeelden. Ook moeten er nog nadere afspraken worden gemaakt over voorlichting aan de bevolking. Daarbij moet zowel recht worden gedaan aan privacyaspecten als aan de effectiviteit van het cameratoezicht, inclusief een zo groot mogelijk preventief effect.