Gemeente Amersfoort

Subsidie voor Motor Sport Vereniging SALZ

datum: 23 maart 2004

Motor Sport Vereniging Soest Amersfoort Leusden Zeist (SALZ) verhuist noodgedwongen naar een nieuwe locatie op de Leusderheide. Het college stelt aan de raad voor om een eenmalige subsidie te verlenen voor de realisatie van een nieuwe accommodatie. Het gaat om maximaal EUR 45.378 voor de kosten van nutsaansluitingen en hekwerken. Aangezien het om een regionaal motorsportterrein gaat, is de verwachting dat de gemeentes Soest, Leusden en Zeist en de Provincie Utrecht ook financieel zullen bijdragen.

Na lang zoeken en veel overleg is er een nieuw terrein gevonden voor Motor Sport Vereniging SALZ op de Leusderheide in de buurt van de oude locatie. De bedoeling is dat daar naast een circuit een clubhuis komt met voorzieningen zoals een berging en een EHBO-ruimte. Er moet nog een heleboel geregeld worden, zoals vergunningen, procedures en financiering. De vereniging heeft zich tot de vier betrokken gemeentes en de Provincie Utrecht gericht met het verzoek om een fincanciële bijdrage.

De gemeente Amersfoort hecht groot belang aan een motorcrossterrein in de regio om wildcrossen en geluidsoverlast te voorkomen. Ook past het binnen het jeugd- en jongerenbeleid, waarin nadruk wordt gelegd op de vrijetijdsbesteding van jongeren. Het college stelt daarom aan de raad voor de subsidiëring voor particuliere sportaccommodaties toe te passen en een bedrag te verlenen tot
EUR 45.378. Aangezien de motorsportvereniging een regionale functie vervult, ligt het in de rede dat de gemeentes Soest, Leusden en Zeist en ook de Provincie een vergelijkbare financiële bijdrage leveren.

De vereniging SALZ huurde al 20 jaar een terrein van het Ministerie van Defensie op de Leusderheide. In 2002 bleek dat SALZ door de nabijheid van een munitiedepot niet langer op deze plek kon blijven. Een alternatief was niet zo snel gevonden. Het doek leek te vallen voor de motorsportvereniging. Gelukkig werd regiobreed het belang ingezien van een motorcrossterrein voor de vier gemeentes. Daarom werd een ambtelijke werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van de Provincie, de gemeentes Soest, Amersfoort, Zeist en Leusden, als ook de ministeries van Defensie en VROM en uiteraard SALZ zelf. Die onderzocht de haalbaarheid van in totaal 14 mogelijke locaties. De gezamenlijke inspanningen leidden uiteindelijk tot de nieuwe locatie aan de Kolonel van Rooyenweg op de Leusderheide.