Gemeente Enschede

Enschedees beleid inzake de Wet Werk en Bijstand vastgesteld


Enschede, 24-03-2004

Het Enschedese College van B&W heeft, na een uitgebreide voorbereiding die in november 2002 is gestart met de vaststelling van de blauwe nota Werk en Inkomen, zijn lokale beleid in het kader van de Wet Werk en bijstand (WWB) vastgesteld. Dat is neergelegd in een tweetal nieuwe verordeningen: de 'reïntegratie- en sanctieverordening' en de 'verordening cliëntenparticipatie'

In het onderdeel reïntegratie van de reïntegratie- en sanctieverordening is vastgelegd op welke wijze mensen met een bijstandsuitkering door de gemeente worden ondersteund bij het vinden van een betaalde baan. Uitgangspunt is dat de duur van een uitkering zo kort mogelijk dient te zijn want, hoe korter de duur van de uitkering, hoe beter. Dat geldt zowel voor de cliënt als voor de gemeente.
Iedere uitkeringsgerechtigde krijgt van de gemeente een individueel trajectplan richting arbeidsmarkt aangeboden. In dit trajectplan zijn de afspraken opgenomen, alsmede de geldende rechten en plichten met betrekking tot het arbeidsmarkttraject.
Daarnaast zijn er nieuwe vormen van gesubsidieerde arbeid ontwikkeld. Daarvan kan in het kader van een individueel trajectplan gebruik worden gemaakt. Het gaat hierbij om de zogenaamde leerwerkstage, de proefplaatsing, de korte instapsubsidie, de lange instapsubsidie en de vangnetsubsidie. De subsidies zijn bestemd voor de werkgever, die een uitkeringsgerechtigde in het kader van een traject in dienst neemt. Neemt een werkgever een uitkeringsgerechtigde na afloop van de subsidieperiode regulier in dienst, dan ontvangt hij een bonus van ? 2.500,-, ? 5.000,- of ? 6.000,-, mits het dienstverband na één jaar nog steeds bestaat. De subsidie die een werkgever ontvangt, is altijd tijdelijk. Doel van de subsidie is namelijk dat een werkgever een uitkeringsgerechtigde de kans biedt werkervaring op te doen. Overigens heeft het College gisteren zelf besloten om acht mensen, die tot dusverre een gesubsidieerde baan binnen de gemeente vervulden, regulier in dienst te nemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om functies in het beheer van de openbare ruimte, repro/receptie en onderhoud aan gebouwen. Ook andere werkgevers, onder meer in de sectoren zorg, veiligheid, onderwijs en kinderopvang, hebben inmiddels gesubsidieerde werknemers normaal in dienst genomen. Op dit moment betreft het ruim 40 banen en dat aantal zal de komende tijd zeker nog stijgen.

De sanctieverordening regelt onder meer de premies die de gemeente kan verstrekken aan uitkeringsgerechtigden die (deeltijd)werk aanvaarden. Enschede is overigens, gezien haar moeilijke financiële situatie, zeer terughoudend met het verstrekken van premies. Bovendien blijkt uit onderzoek, dat het verstrekken van premies nauwelijks effect heeft op uitstroom uit de bijstand. De premies zijn dan ook slechts bestemd voor alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar en uitkeringsgerechtigden van 57,5 jaar en ouder die een deeltijdbaan accepteren.
De sanctieverordening regelt voorts de boeten en maatregelen, die kunnen worden opgelegd als afspraken en verplichtingen niet worden nagekomen. In wezen betreft het hier geen verandering van het bestaande beleid.

De verordening cliëntenparticipatie , tot slot, regelt de participatie van cliënten bij de totstandkoming van het beleid. Hiermee zet Enschede een bestaande traditie van meer dan 12,5 jaar met betrekking tot cliëntenparticipatie voort. Het huidige Klanten Kontakt Orgaan heeft zelf actief meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe verordening.De (concept)verordeningen worden vanaf 24 maart gedurende vier weken (tot 21 april 2004) voor inspraak vrijgegeven.

Sinds 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) van kracht als vervanger van de Algemene Bijstandswet (Abw). Nog veel meer dan bij de Abw ligt bij de WWB de nadruk op arbeid. Iedereen onder de 65 jaar moet actief solliciteren naar werk. Het is niet meer zo dat bepaalde groepen cliënten (bijvoorbeeld mensen boven de 57,5 jaar of alleenstaande moeders met jonge kinderen) standaard vrijstelling van de sollicitatieplicht krijgen. Onder de nieuwe wet geldt eveneens dat het werk dat beschikbaar is, moet worden geaccepteerd ongeacht of het past bij iemands opleiding of werkervaring.

Een afgewogen invulling van het lokale beleid inzake de WWB is van groot belang, aangezien het forse financiële risico's voor de gemeente met zich meebrengt.

---

Gepubliceerd op 24-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar