HEMPFLAX MARKETING BV

SP vraagt Veerman en Van Geel om standpunt vezelhennepteelt

Persbericht

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu over de mogelijkheden voor een duurzame vezelhennepteelt in de Veenkoloniën, 23-3-2004.


1. Deelt u mijn mening dat de vezelhennepteelt een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van de duurzame landbouw en werkverschaffing in de Veenkoloniën? Kunt u uw antwoord toelichten?


2. Kunt u aangeven wat de bijdrage van de vezelhennepteelt kan zijn aan de Nederlandse CO2-reductieverplichtingen in het kader van het Kyoto-protocol?


3. Is het juist dat vanuit milieuoogpunt vezelhennep als grondstof voor isolatiemateriaal voordeliger is in de productie en het gebruik dan glasvezel? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten, Zo nee, waarom niet?


4. Is het juist dat Duitsland de productie en het gebruik van vezelhennep als isolatiemateriaal financieel steunt? Zo ja, deelt u mijn mening dat Nederland er goed aan zal doen het Duitse voorbeeld te volgen gezien de voordelen op het gebied van duurzame landbouw en werkverschaffing?


5. Bent u bekend met geluiden uit de vezelhennepsector dat de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving de groei van deze bedrijfstak onnodig beperkt? Zo ja, bent u bereid te onderzoeken hoe de huidige (subsidie)regels voor de teelt en verwerking van vezelhennep en vlas in Europa en in Nederland kunnen worden vereenvoudigd? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen, Zo nee, waarom niet?


6. Is het juist dat vezelhennepteler Firma Dekro Bv een bedrag van ca. 68.000 euro is misgelopen door het niet verstrekken van subsidies en een boete, als gevolg van een overtreding van de regels door een derde partij waarin zaden verkeerd zijn gelabeld? Is het verder juist dat 26 vezelhenneptelers in de omgeving van Oude Pekala een totaalbedrag van ca 350.000 euro kwijt zijn als gevolg van ditzelfde delict? Zo ja, vindt u de sancties proportioneel gezien de overtreding? Kunt u uw antwoord uitleggen?