Socialistische Partij

Reizigersvervoer gaat steeds meer op veevervoer lijken

24-03-2004 * Het voornemen van staatssecretaris Schultz om akkoord te gaan met het plan van de NS om zitplaatsen te vervangen door staanplaatsen, vraagt volgens de SP om nieuwe acties van politiek, personeel en reizigers. "Het personenvervoer gaat zo steeds meer op veevervoer lijken," concludeert SP-Kamerlid Arda Gerkens. "De staatssecretaris dient haar greep op het spoorvervoer te herpakken, in plaats van in te stemmen met de ontmanteling ervan."

Volgens het nog interne Vervoersplan 2004 van de Spoorwegen worden de stoptreinen geleidelijk vervangen door nieuw materiaal met minder zitplaatsen. Reizigers vinden het volgens de NS niet erg te staan. "Volgens mij vindt de reiziger een achteruitgang in service wèl een probleem," zegt Gerkens. "Niemand wil als haring in een ton vervoerd worden. De trein wordt steeds minder aantrekkelijk als alternatief voor de auto."

Eigenlijk is het wachten op resultaat van de onderhandeling tussen de NS en staatssecretaris Schultz, die nog steeds praten over de concessie voor de NS. "Aangezien de NS voor 100% in handen is van de staat, mag je verwachten dat er een goed resultaat uit komt. De taak van de staatssecretaris is zorgen voor kwalitatief goed openbaar vervoer. Wat zij echter doet, is meehelpen aan de afbraak van het openbaar vervoer" zegt Gerkens. "Via onderhandelingen komen er kennelijk geen verbeteringen, dus moet de staatssecretaris ingrijpen."