Johannes Wier Stichting

Persbericht
Geplaatst op 24 maart 2004

Rapport commissie-Smeets is een aanbeveling
voor het respecteren van mensenrechten van asielzoekers

De Johannes Wier Stichting verwelkomt het rapport van de Landelijke Commissie Medische Aspecten van het Vreemdelingenbeleid en ervaart het als een steun in de rug. In het vreemdelingenbeleid horen mensenrechten gerespecteerd, beschermd en bevorderd te worden. Het huidige strenge toelatingsbeleid prevaleert boven de rechten van asielzoekers, waaronder het recht op gezondheid.

Het rapport bevestigt de kritiek die eerder is geuit door onder andere Human Rights Watch in hun onderzoek in april 2003 dat in het Nederlandse asielbeleid efficiency belangrijker is dan bescherming.

De Johannes Wier Stichting als organisatie voor mensenrechten en gezondheidszorg is al langere tijd bezorgd over de positie van vluchtelingen. Dit geldt zowel de asielzoeker als ook de illegaal in Nederland verblijvende vreemdeling. Met het rapport-Smeets dat ingaat op de medische aspecten van het vreemdelingenbeleid wordt de kritiek bevestigd en aangegeven dat zowel bij de beoordeling van de asielaanvraag als bij de zorg voor asielzoekers medische aspecten ten onrechte een ondergeschoven onderwerp is.

Het recht op gezondheid is een internationaal erkend recht en vastgelegd in internationale verdragen. In het rapport wordt hierin verwezen naar artikel 12 van het Internationaal Verdrag betreffende Economische Sociale en Culturele Rechten (IVESCR) en het daarbij behorende General Comment van het VN-comité dat toeziet op de naleving. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg van zowel asielzoekers als onverzekerde vreemdelingen.

Daarnaast kunnen medische aspecten in veel andere gevallen een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de asielaanvraag. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen hiermee geen rekening wordt gehouden. Opvallend genoeg wordt bij de bepaling van de leeftijd plotseling wel gebruik gemaakt van medische expertise. De JWS heeft echter kritiek op het selectieve gebruik van medische aspecten bij de zeer omstreden methode van leeftijdsbepaling bij minderjarige asielzoekers.

De JWS roept de Nederlandse regering op de aanbevelingen van de commissie-Smeets over te nemen en te implementeren in het vreemdelingenbeleid.