Gemeente Capelle a/d IJssel

Veertig monumenten voor Capelle

De Dorpsstraat 151, het Vuykhuis

Foto: Peter Molkenboer

Het college heeft een ontwerpbesluit genomen om 40 monumenten op een gemeentelijke monumentenlijst te zetten en drie beschermde dorpsgezichten te bepalen. Of de 40 panden daadwerkelijk de status van gemeentelijk monument krijgen, is nog afhankelijk van een inspraakprocedure. Vervolgens is een definitief besluit van het college nodig.

In Capelle lijken alle gebouwen op het eerste gezicht allemaal nieuw en groot, maar dat is schijn. Er zijn wel degelijk vele oude en karakteristieke panden, die bijdragen aan de sfeer en het karakter van de gemeente. Om dat karakter voor de toekomst te bewaren is door de gemeente besloten om werk te maken van een gemeentelijk monumentenbeleid. Om karakteristieke panden te behouden, moeten deze de monumentenstatus krijgen. Hierdoor worden ze gevrijwaard van sloop en ontsierende verbouwingen.

In 2003 is een inventarisatie uitgevoerd van de interessante panden. Hiervoor zijn ruim 150 panden bekeken, waarvan er nu 40 zijn voorgesteld als gemeentelijk monument. Om de eigenaars te stimuleren in het onderhoud is het de bedoeling om gebruik te maken van de diensten van de Monumentenwacht Zuid-Holland. Ieder monument wordt door deze organisatie om de twee jaar geïnspecteerd. Hierna rapporteert de Monumentenwacht over de technische staat van het pand en welke onderdelen aan een onderhoudsbeurt toe zijn. De gemeente draagt de kosten hiervan. Als uit het verslag blijkt dat het pand goed wordt onderhouden, kan de eigenaar hiervoor worden beloond met een stimuleringsbijdrage. De gemeente reikt jaarlijks een monumentenprijs uit als waardering van bijvoorbeeld een fraai uitgevoerde restauratie.