Gemeente Someren



Hondenpoep al jaren in de top 3 van ergernissen!

Hondenpoep staat steevast in de top drie van ergernissen. Ook bij de gemeente Someren komen hierover voortdurend meldingen binnen. In dit artikel willen we iedere hondenbezitter er nog eens opwijzen dat ze zelf verplicht zijn om de hondenpoep op te ruimen.

Infectie
Behalve overlast en ergernis kan hondenpoep ook een worminfectie (toxocara) veroorzaken. Zo'n infectie is bij de mens in het algemeen goedaardig en van korte duur, maar kan ook gepaard gaan met griepachtige verschijnselen en sporadisch kan dit leiden tot oogaandoeningen en zelfs blindheid. Wanneer uitwerpselen terechtkomen op plaatsen waar kinderen spelen, zoals zandbakken en kinderspeelplaatsen, bestaat de kans dat kinderen besmet worden.

Opruimen
Wat is dit toch en waarom staat "hondenpoep" genoteerd binnen de top 3 van grootste irritaties in Nederland. Zoveel moeite is het toch niet om die drol van je liefhebbende viervoeter direct eventjes op te ruimen. Dit is overigens volgens de Algemene Plaatselijke Verordening verplicht! Dat opruimen hoeft echt niet zo duur te zijn. Neem gewoon een paar boterhamzakjes of diepvrieszakjes in je jas of broekzak mee. Doe je hand in het zakje, raap het hoop(je) op, vouw het zakje terug over je hand, knoopje erin en in de eerste de beste vuilnisbak doen. Te veel moeite? Ga dan naar een uitlaatplaats voor honden.

Uitlaatplaatsen/verbodengebieden
Om overlast door hondenpoep enigszins terug te dringen zijn er in Someren verschillende uitlaatplaatsen voor honden. Hier geldt geen aanlijnverplichting en ook geen opruimverplichting. Op speelveldjes en parken mogen geen honden komen. Dit kunt u zien aan de borden die er zijn geplaatst met 'verboden voor honden'.

Verantwoordelijkheid
Heeft of neemt u een hond, neem dan ook de verantwoordelijkheid hiervoor zodat u andere inwoners geen overlast bezorgt.