Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 24 maart 2004

NAi in Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam

Vanaf komend najaar heeft het NAi een open maquettedepot in een van de Schiehallen van de Van Nelle Ontwerpfabriek.

De maquettecollectie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)blijft gestaag groeien en daarom is het NAi op zoek gegaan naar extra ruimte. Vanaf komend najaar zullen de maquettes niet alleen meer te zien zijn in de tentoonstellingen van het NAi, maar ook in de Schiehal 1 van de Van Nelle Ontwerpfabriek. De maquettecollectie wordt in een open depot opgesteld, waardoor zij voor het publiek zichtbaar zal zijn. Op open dagen of als onderdeel van de reguliere architectuurexcursies die door de Van Nelle Ontwerpfabriek worden georganiseerd, is het publiek van harte welkom de schat aan maquettes te bewonderen.

Brinkman en Van der Vlugt
Het NAi heeft een bijzondere relatie met de Van Nelle Ontwerpfabriek, een van de belangrijkste Nederlandse gebouwen van de 20e eeuw. Het gebouw is ontworpen door de architecten Brinkman en Van der Vlugt wier archieven deel uitmaken van de collectie van het NAi.Daarnaast hebben deze gerenommeerde architecten Huis Sonneveld, de nabijgelegen museumwoning en dependance van het NAi, ontworpen. Dit verband berust niet op toeval daar de heer A.H. Sonneveld, één van de drie directeuren van Van Nelle was.

Maquettes
Het NAi bezit inmiddels meer dan 900 maquettes die onderdeel uitmaken van de ruim 500 archieven van belangrijke Nederlandse architecten. Regelmatig worden maquettes getoond in tentoonstellingen in het NAi aan het Museumpark. Een aantal top collectiestukken krijgt een vaste plaats in de nieuw te openen vaste opstelling 'GeWoon Architectuur'.

De nieuwe presentatie 'GeWoon Architectuur. Woonomgevingen uit de Collectie NAi' is te zien vanaf 27 maart 2004.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401255
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl