European Commission

P/04/38

Brussel, 19 maart 2004

7568/04 (Presse 95)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende het akkoord in Irak over de tijdelijke grondwet

De Europese Unie is verheugd over de consensus tussen de verschillende partijen in Irak zoals die blijkt uit de ondertekening, op 8 maart, van de nieuwe tijdelijke grondwet. De EU ziet daarin een bemoedigende stap vooruit in het overgangsproces, welke hopelijk zal uitmonden in de herintegratie van een soeverein, onafhankelijk, democratisch en vreedzaam Irak in de internationale gemeenschap.

De EU hoopt van harte dat de soevereiniteit van Irak volledig zal worden teruggegeven aan het Iraakse volk. Wij zullen onze steun blijven geven aan de inspanningen om die doelstelling te verwezenlijken. Met name zullen wij het werk van de Verenigde Naties ten volle ondersteunen en zijn wij voldaan over het feit dat deze organisatie bij het proces betrokken blijft.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte Liechtenstein en Noorwegen, sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________