Gemeente Waterland


Op 18 maart is in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu (ROM) gesproken over de verkoop van gemeentegrond aan Wooncompagnie, voor de bouw van tien sociale woningen in Broek in Waterland op het terrein van Het Stokpaardje. Hoewel de commissie akkoord ging met de verkoopprijs (en de bouw daarmee een stapje dichterbij is gekomen), toonden enkele aanwezigen zich verbaast over de verkoopprijs van de grond en het feit dat andere woningbouwverenigingen niet gevraagd zijn voor de ontwikkeling van het plan.

Waarom Wooncompagnie?
Eind jaren '90 heeft de commissie ROM in een openbare vergadering besloten het terrein waarop het Stokpaardje staat te laten ontwikkelen door Wooncompagnie. Op dat moment had Wooncompagnie het plan een aantal woningen te slopen op het Zuideinde in Broek in Waterland en er andere woningen te realiseren. De gemeente wilde dit voorkomen, waarbij de afspraak is gemaakt dat wanneer Wooncompagnie de woningen niet zou slopen, maar restaureren en verkopen, zij de ruimte kreeg op het terrein van het Stokpaardje sociale woningbouw te realiseren.

Over de verkoopprijs
De gemeente Waterland is van plan de grond te verkopen voor 126,- per vierkante meter, 315.500,- in totaal. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor sociale woningbouw is dat absoluut niet laag. Wanneer de grond immers voor commerciële prijzen wordt aangeboden, is sociale woningbouw normaal gesproken per definitie niet mogelijk. Daarmee geeft de gemeente ervan blijk aan twee kanten verantwoordelijkheid te nemen. Enerzijds stroomt in de gemeentelijke schatkist een fatsoenlijk bedrag voor de grond, terwijl anderzijds de gemeente letterlijk en figuurlijk ruimte creëert voor sociale woningbouw (zeven soc. huurwoningen en drie soc. koopwoningen).

De prijs is daarom eerlijk te noemen. Daar komt nog bij dat het terrein met respect voor de omgeving wordt ontwikkeld. Zo blijft circa 1000 vierkante meter groen. Op die manier probeert de gemeente niet alleen rekening te houden met de eigen portemonnee, maar ook rekening te houden met de belangen van andere betrokken.