Nieuw-Vlaamse Alliantie


Journalistieke bronnengeheim beschermd (24/03/04)

Vandaag keurde de Kamercommissie Justitie unaniem het wetsvoorstel van N-VA-kamerlid Geert Bourgeois goed dat zorgt voor een degelijke wettelijke bescherming van het journalistieke bronnengeheim. De journalist kan er voortaan niet toe gedwongen worden zijn informatiebronnen vrij te geven. Dit slaat onder meer op de identiteit van de informanten, de aard of herkomst van de informatie, de identiteit van de auteur van een tekst of audiovisuele productie of de inhoud van de informatie en van de documenten zelf.

Enkel op vordering van de rechter kan de journalist worden gedwongen om zijn bron vrij te geven indien daarmee misdrijven kunnen voorkomen worden waarbij de veiligheid van de staat of de fysieke integriteit van een of meer personen bedreigd wordt.

Daarbij moeten nog twee cumulatieve voorwaarden vervuld zijn:
1. De gevraagde informatie is cruciaal voor het voorkomen van deze misdrijven.

2. De gevraagde informatie kan op geen enkele andere wijze verkregen worden.

Enkel ook onder deze voorwaarden mogen er opsporings- en onderzoeksmaatregelen verricht worden met betrekking tot de informatiebronnen van de journalist. Het gaat hier o.a. over fouillering, huiszoekingen, inbeslagnemingen, telefoontap en registratie.

Een journalist kan ook niet voor heling vervolgd worden als hij zijn recht uitoefent om zijn informatiebronnen te verzwijgen.

Het journalistiek bronnengeheim is een component van de vrije meningsuiting. Dat werd met zoveel woorden erkend door het EHRM in het arrest Goodwin van 27 maart 1996. Het Hof oordeelde dat het bronnengeheim beschermd wordt door artikel 10 van het EHRM.

In België heerste tot nu toe grote rechtsonzekerheid. Hoewel het arrest Goodwin bron van recht is, werd het nog vaak feitelijk genegeerd.

Twee recente voorbeelden tonen dit aan:


- In 1998 werd een journalist van Het Nieuwsblad aangehouden door de cel Jumet in het kader van het onderzoek naar de bende van Nijvel. Hij had het immers aangedurfd om twee robotfotos van verdachten te publiceren vooraleer het gerecht deze fotos had vrijgegeven.


- In mei 2002 verplichtte een Brussels magistraat op vordering van de NMBS twee journalisten van de krant De Morgen hun documenten ter beschikking te stellen van een gerechtsdeurwaarder, op straffe van een dwangsom. Deze rechterlijke beslissing werd op derdenverzet hervormd.

Er moest dus een wettelijke regeling komen, ook omdat het aan de wetgever toekwam om de uitzonderingen op het bronnengeheim te bepalen.

Met deze wet wordt een stap vooruit gezet in de versterking van de democratie. Zonder een journalistiek bronnengeheim is de persvrijheid immers monddood. En de pers is de waakhond van de democratie.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be