Algemene Inspectiedienst (AID)

Supperheffing melk
Kerkrade, 24 maart 2004

Controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) hebben dinsdagmiddag 23 maart 2004 in de omgeving Cuijk, bij toeval een geval van ontduiking van de superheffing melk op heterdaad ontdekt. Bij het tanklokaal van een melkveebedrijf zagen de AID-ers een auto staan met daarachter een vee-trailer gekoppeld waarvan de achterklep open stond. In de trailer stond een kleine melktank die geheel gevuld was met melk, ca. 350 liter. Op dat moment werd met behulp van een elektrische pomp en twee slangen de melk van de melktank in de vee-trailer overgepompt naar de melktank van het bedrijf.

De verdachte eigenaar van de veetrailer, eveneens een melkveehouder uit dezelfde regio, is nader gehoord en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het illegale vervoer van melk en ontduiking van de superheffing melk.

De melkveehouder die de melk wilde afnemen is eveneens bekeurd. Het gaat in beide gevallen om overtredingen van de Regeling Superheffing 1993. Beide verdachten erkenden de overtredingen.

Iedere melkveehouder beschikt over een melkquotum en dient de leveringen van zijn melk te registreren. Om de melkplas te verkleinen is door de Europese Unie het systeem van melkquota in het leven geroepen. Deze geldt voor alle melkveehouders in de EU. Als melkveehouders meer melk produceren dan hun melkquotum toelaat moet daarover een hoge heffing worden betaald: de superheffing. Door een overschot melk illegaal af te zetten kan de superheffing worden ontlopen. Van maart t/m april is het einde van het superheffingjaar en is de AID extra alert op illegale melktransporten.

Melk mag overigens alleen worden vervoerd door erkende transporteurs.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.