Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 maart 2004

Herziene versie:

Vragen van de leden M. Vos (GroenLinks) en Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

1. Herinnert u zich eerder gestelde vragen over de asielzoeker Andrej Donorov die na zijn uitzetting naar Spanje zelfmoord heeft gepleegd? 1)

2. Is de heer Donorov voor zijn uitzetting naar Spanje ook persoonlijk door een (BMA) arts onderzocht of hebben de IND, de Vreemdelingendienst Leeuwarden en de medische dienst van het AZC de medische informatie slechts telefonisch besproken?

3. Om welke maatregelen heeft u de Spaanse autoriteiten gevraagd in verband met de medische toestand waarin de heer Andrej Donorov verkeerde alvorens u bent overgegaan tot uitzetting?2) Hoe is dit met de Spaanse autoriteiten gecommuniceerd?

4. Hebt u zich ervan vergewist dat de Spaanse autoriteiten de overeengekomen maatregelen ook daadwerkelijk hadden getroffen alvorens u bent overgegaan tot uitzetting en dat zij de medische situatie waarin de heer Andrej Donorov verkeerde op ernst wisten in te schatten?

5. Hebben de twee ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee bij de feitelijke overdracht van de heer Donorov aan de Spaanse autoriteiten ook een medisch dossier overgedragen? Zo nee, wanneer heeft de overdracht van dit dossier plaatsgevonden?

6. Heeft u - buiten de mededeling dat de heer Donorov in het bezit was van medicijnen en in het vervolg deze op tijd moest innemen- ook afspraken gemaakt met de Spaanse autoriteiten over wie er op het tijdig innemen van de medicatie zou toezien?3)

7. Was de medische dienst van het asielzoekerscentrum in Spanje waar de heer Donorov met zijn gezin is opgevangen op de hoogte van de medische situatie van de heer Donorov? Is er door de medische dienst extra toegezien op de heer Donorov?

8. In welke mate acht u de gemaakte afspraken en/of getroffen maatregelen in overeenstemming met de geformuleerde voorwaarden uit het rapport van Bureau Medische Advisering (BMA)?

9. Hoe oordeelt u over uw handelen in deze zaak in het licht van het voornoemde advies van het Bureau Medische Advisering (BMA)?

10. Hebt u na de zelfmoord een onderzoek doen instellen naar de zorgvuldigheid van de overdracht vanuit Nederland? Zo nee, bent u bereid hier alsnog een onderzoek naar in te stellen?

11. Is na de zelfmoord van de heer Donorov in Spanje een onderzoek ingesteld naar de toedracht en de omstandigheden die tot de zelfmoord hebben geleid?

Zo ja, Kunt u ons over de resultaten informeren?

12. Wilt u alle relevante stukken betreffende deze zaak vertrouwelijk ter inzage leggen voor de kamer?

13. Bent u bereid deze vragen binnen twee weken te beantwoorden?


---

1) Aanhangsel Handelingen nr. 281, 2002-2003

Aanhangsel Handelingen nr. 587, 2003-2004

2) Aanhangsel Handelingen nr. 587, 2003-2004

3) Aanhangsel Handelingen nr. 587, 2003-2004


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.