Koninklijke bibliotheek

Uitleen verruimd

Een veelgehoorde vraag luidt: waarom mag zo veel bij de KB niet worden geleend? Het antwoord op deze vraag houdt verband met het feit dat de KB eigenlijk twee verschillende collecties heeft: de depotcollectie en de wetenschappelijke collectie.
Als het om boeken uit het Depot van Nederlandse publicaties gaat, kunnen wij de boeken niet uitlenen. Daarover zijn afspraken gemaakt met de uitgevers. Uit de wetenschappelijke collectie kunnen wij wél boeken aan u meegeven.
Uit deze collectie willen wij dan ook zoveel mogelijk boeken beschikbaar maken voor uitleen. De volgende soorten boeken uit deze collectie - die tot voor kort alleen binnen de KB in te zien waren - mag u voortaan mee naar huis nemen.


* Kookboeken

* Nederlandse literatuur en poëzie

* Bibliografieën

* Catalogi van musea en tentoonstellingen
* Boeken over kunstenaars en andere plaatwerken
* Boeken uit de schaak- en damcollectie

* Genealogische werken

* Atlassen

U heeft een boek gevonden in de catalogus en wilt dit lenen: wat moet u doen?

Op dit moment zijn nog veel van de boeken uit bovengenoemde categorieën in de catalogus aangeduid als 'ter inzage'. Deze boeken kunt u toch mee naar huis nemen en wel op de volgende manier. U vraagt het boek op de gebruikelijke wijze aan. Vervolgens haalt u het bij de uitleenbalie op; de baliemedewerker zorgt ervoor dat u dit boek desgewenst kunt lenen.

Uitzonderingen

Wij willen graag onze collecties zoveel mogelijk beschikbaar stellen maar tegelijkertijd ook goed onderhouden. Daarom blijven er gevallen die uitzondering vormen op deze nieuwe regeling. De boeken die in slechte staat verkeren, zeldzaam of zeer kostbaar zijn, zullen wij om deze reden niet uitlenen.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland