Verbond van Verzekeraars

Verbondscongres Europa

Subsidiariteit en proportionaliteit zijn twee kernbegrippen in Brussel. Tijdens het jaarlijkse Verbondscongres, dat op 18 maart plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen, bleek weer eens waarom. Onder leiding van dagvoorzitter en Europeaan Jean-Luc Dehaene werd uitgebreid gesproken over de invloed van Europa. De inleiders waren het roerend met elkaar eens. Te veel regels helpen Europa niet vooruit. Integendeel.

Het Verbond heeft op 18 maart zijn jaarlijkse congres georganiseerd. Het congres, dat ieder jaar voor verzekeraars en andere genodigden wordt georganiseerd, is bedoeld om een thema actief op de politiek-maatschappelijke agenda te plaatsen, en dit van diverse kanten te belichten.
Vanwege het toenemende belang van Europa kreeg het congres dit jaar als thema Europa en verzekeringen: living apart or together?. Ook verzekeraars krijgen steeds meer te maken met Europa. Wat is de invloed van Brussel op de Nederlandse verzekeringsbranche? Wat hebben Nederlandse verzekeraars en hun verzekerden aan de Europese Interne Markt? Hoe moet de verzekeringsbranche zich de komende tijd opstellen tegenover de plannen uit Brussel? Die vragen vormden de rode draad voor het congres, waar onder meer minister Gerrit Zalm, Eurocommissaris Frits Bolkestein, CEA-President Gijs Swalef en Verbondsvoorzitter Paul Overmars spraken. Dagvoorzitter was Jean-Luc Dehaene, oud-premier van België en vice-voorzitter van de Europese Conventie.

U kunt hier het algemene congresverslag , dat op 24 maart in Verzekerd! is gepubliceerd, downloaden. Daarnaast kunt u ook de volgende documenten uit Verzekerd! downloaden:

* interview met dagvoorzitter Jean-Luc Dehaene;
* samenvatting toespraak Gijs Swalef, President van het Comité Européen des Assurances;

* samenvatting toespraak Paul Overmars, voorzitter van het Verbond;
* samenvatting toespraak Gerrit Zalm, minister van Financiën;
* samenvatting toespraak Frits Bolkestein, Eurocommissaris;
* verslag van de paneldiscussie.

Verzekerd!, maart 2004