ACCENTURE


Consortium Accenture, Arinso en PinkRoccade
trekt zich terug uit aanbesteding Rijksoverheid

Amsterdam, woendag 24 maart 2004 - Het consortium van Accenture, Arinso en PinkRoccade heeft zich teruggetrokken uit de door het Ministerie van Binnenlandse Zaken geleide aanbestedingsprocedure voor de inrichting van een zogenoemd 'shared services center' ten behoeve van personeelsmanagement voor de gehele rijksoverheid. Het consortium, dat begin dit jaar (naast een ander consortium) door de overheid was geselecteerd, vindt dat de invulling die de overheid aan de aanbesteding geeft, geen garantie biedt op een succesvolle realisatie van dit shared services center. Het consortium zou in de inrichting van dit shared services center, in een publiek-private samenwerkingsconstructie, voor enkele tientallen miljoenen Euro's hebben moeten voorfinancieren.

In een brief aan de kwartiermaker van het shared services center en aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het consortium laten weten dat 'de nu voorliggende aanbesteding een niet aanvaardbare onbalans vormt tussen aan de ene kant de risico's en resultaatverantwoordelijkheden die bij marktpartijen beoogd te worden neergelegd en aan de andere kant het gebrek aan garanties aan diezelfde marktpartijen, een voortdurend voorbehoud ten aanzien van de omvang van de aanbesteding en een uit oogpunt van succes te beperkte reikwijdte (alleen ICT).'

Onderhandelingsprotocol
Het consortium, dat wordt geleid door Accenture, heeft eerder deze maand al aan de kwartiermaker van het shared services center laten weten dat er in het kort tevoren verstrekte onderhandelingsprotocol verschillende aspecten zaten die het, het consortium onmogelijk zouden maken een aanbieding te doen. In dat onderhandelingsprotocol hadden de betrokken experts van het consortium een duidelijk inzicht gekregen in de daadwerkelijke opzet van het shared service center.

In een dergelijk shared services center zou, aldus het consortium, het personeelsmanagement van alle Haagse ministeries moeten worden ondergebracht. Dit zowel om een grotere efficiency te bereiken als om het aantal totaal in de rijksoverheid bij deze zaak betrokken mensen (aanzienlijk) te kunnen verkleinen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening van personeelsmanagement aanmerkelijk te verbeteren. In werkelijkheid, zo concluderen de experts van het consortium uit het protocol en uit gesprekken en onderhandelingen, gaat het om een 'klassieke ICT-aanbesteding'. Daarbij wordt een nieuwe ICT-infrastructuur in het shared services center ingericht, terwijl de ministeries elk afzonderlijk een eigen op personeelsadministratie gerichte ICT-infrastructuur blijven behouden en deze mogelijkerwijs deels zelfs vernieuwen en uitbreiden. In de bedoelde samenwerking van overheid en markt mogen in de huidige opzet bovendien de marktpartijen wel de (financiële) risico's mee delen, maar hebben zij niet een gedeelde controle over het geheel en bovendien geen garantie voor de omvang van hun werkzaamheden ten behoeve van het shared services center.

Achtergrond
Als vervolg op een kabinetsbesluit voor de inrichting van een zogenoemde SSC HRM (shared service centre human resources management) heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in december 2003 een grote openbare aanbesteding uitgeschreven voor de inrichting van het centrum. De aanbesteding omvat de levering, inrichting en het beheer door marktpartijen van de gehele ICT infrastructuur voor het SSC HRM. Alle departementen zijn bij de zaak betrokken. De minimale contracttermijn is gesteld op 7 jaar. Na een voorselectie van marktpartijen, in januari dit jaar, werden twee consortia aangewezen voor het uitbrengen van een finale bieding. Op 1 april zou een eerste bieding dienen te worden uitgebracht door beide consortia, de finale bieding diende per 1 juni 2004 te worden ingediend.

Over Accenture
Accenture is een wereldwijd bedrijf voor management consulting, technology services en outsourcing. Zij werkt met haar klanten samen om hen te helpen hun ambities te realiseren en tastbaar resultaat te leveren. Dankzij diepgaande kennis van de markt, een wereldwijd netwerk én bewezen ervaring in consulting en outsourcing, kan Accenture de juiste mensen, vaardigheden, allianties en technologieën inzetten. In 47 landen werken meer dan 83.000 medewerkers voor klanten in alle denkbare branches, waarvan ruim 1000 in Nederland. De wereldwijde omzet bedraagt 11,8 miljard dollar over het fiscaal jaar dat eindigt op 31 augustus 2003. Zie ook www.accenture.com.

Over Arinso
Arinso International (Euronext Brussel: ARIN) is een wereldwijde HR Services partner die IT-oplossingen levert aan grote werkgevers. Arinso streeft naar HR Excellence door Strategisch Advies, Outsourcing Services en Technology Integration Services. Arinso Nederland B.V., gevestigd te Rotterdam, is een 100% dochteronderneming van Arinso International N.V. Bij Arinso International werken wereldwijd (nu 22 landen) ruim 1400 medewerkers, waarvan ruim 250 in Nederland. In 2003 is de geconsolideerde netto omzet gegroeid tot ruim Euro 130 miljoen. Arinso is gespecialiseerd in het ondersteunen van haar klanten bij het vormgeven en exploiteren van hun HR-beleid en -operatie alsmede het realiseren van innovatieve ICT toepassingen op het gebied van HR. Sinds 2000 heeft Arinso zich ontwikkeld tot een toonaangevend dienstverlener op het gebied van de vormgeving en exploitatie van HR Shared Services

Over PinkRoccade
De dienstverlening van PinkRoccade richt zich op twee complementaire kerncompetenties, te weten: Application Services en Infrastructure Management. Met Euro 739 miljoen omzet in 2003 en ruim 7.000 medewerkers behoort PinkRoccade tot de grootste ICT-dienstverleners in Nederland.
PinkRoccade verzorgt al enkele decennia ICT-werkzaamheden in een groot aantal informatie-intensieve sectoren zoals centrale- en decentrale overheden, banken, verzekeraars, industrie, producenten in de voedselketen, sociale sector en gezondheidszorg. Door jarenlange ervaring en expertise in deze kernmarkten is PinkRoccade in staat organisaties te ondersteunen en te adviseren bij de strategische inzet van ICT.


---


---