Socialistische Partij

SP herhaalt pleidooi voor `gaslekteams'

24-03-2004 * SP-Kamerlid Jan de Wit vraagt hernieuwde aandacht voor zijn voorstel om gaslekteams de oude wijken in te sturen. Na de gasexplosie in juni 2002 in Den Haag, werd duidelijk dat gemeenten al jarenlang hun verantwoordelijkheid voor het toezicht op gasinstallaties laten liggen. Nieuw onderzoek van het Avro-programma Radio 1 Journaal toont aan dat in 2004 nog steeds niet gecontroleerd wordt.

Jan de Wit "Gaslekteams moeten oude en lekgevoelige installaties met voorrang controleren," stelt De Wit. "Vooral in oude stadswijken dreigt de verwaarloosde controle gevaarlijke situaties op te leveren. De ontploffing in Den Haag toonde waar dit toe kan leiden. In nieuwbouwwijken en dunbevolkte gebieden is de situatie minder dringend, maar uiteindelijk moet uiteraard in heel Nederland de veiligheid van de gasinstallaties en het leidingennet periodiek worden gecontroleerd."

Op termijn kan de controle door de gaslekteams het best worden uitgevoerd door de netbedrijven, op voorwaarde dat deze in overheidshanden blijven. Deze bedrijven hebben immers de meeste expertise in huis. "De overheid heeft haar verantwoordelijkheid tot nu toe op onverantwoorde wijze laten versloffen, dus het wordt hoog tijd dat nu spijkers met koppen worden geslagen," zei de Wit in 2002. "Helaas is er in de tussentijd niets gedaan," zegt De Wit nu. "Maar ik leg mij niet neer bij het lakse optreden van de overheid. De SP zal niet wachten toto er weer doden vallen, wij blijven aandringen op actie."

Volgens de Woningwet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties. Tot de jaren '90 werd het toezicht hierop uitgeoefend door de gemeentelijke energiebedrijven. In verband met de verzelfstandiging van deze bedrijven ligt de verantwoordelijkheid hiervoor tegenwoordig meestal bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Deze afdeling heeft echter niet de kennis in huis om goed toezicht te kunnen houden. Het gevolg is dat er helemaal geen toezicht wordt gehouden.