Gemeente Groningen

woensdag 24 maart:
B&W kiezen voor bruisende binnenstad met passende geluidnormen Het college van burgemeester en wethouders wil de geluidnorm bij grotere evenementen in de binnenstad verruimen van 85 dB(A) naar 90 dB(A), gemeten op de dichtstbijzijnde gevel op een paar plaatsen. Dit geldt voor het Poelestraatgebied en het Ellebogengebied en op zeven vastgestelde dagen. Voor de rest van de stad -dus ook voor de Grote Markt en Vismarkt- blijft de norm 85 dB(A) gelden. Het is de belangrijkste conclusie uit de evaluatie van Feesten in balans, de nota waarin de spelregels rond evenementen staan. B&W verwachten hiermee concreet bij te dragen aan hun ambitie van Groningen Evenementenstad.

In februari 2003 heeft B&W de nota Feesten in balans voor de duur van
1 jaar vastgesteld. Doel van de nota is een kader te bieden bij de belangenafweging voor het verlenen of weigeren van een evenementenvergunning. Het is juist de taak van de overheid om een goede balans te vinden tussen verschillende belangen van feesten en wonen, dus tussen levendigheid, rust en economische ontwikkeling van de stad.

Gedurende het evenementenseizoen 2003 heeft de Milieudienst bij 11 evenementen geluidmetingen gedaan. Daarnaast is gekeken naar de signalen van bewoners en is er geluisterd naar ervaringen uit het veld (Koninklijke Horeca Nederland, Groninger City Club, organisatoren van evenementen).

Al deze geluiden bij elkaar hebben -inclusief de ambitie van het gemeentebestuur om de culturele functie van de binnenstad te versterken- geleid tot het voornemen om de geluidnorm van 85 dB(A) definitief vast te stellen. Alleen voor maximaal zeven dagen per jaar wordt de norm van 90 dB(A) gehanteerd voor het Poeleplein, De Kleine Kromme Elleboog, de Grote Kromme Elleboog en het pleintje bij de Pintelier. Dit geldt voor grote publieksevenementen zoals Swinging Groningen en Bommen Berend.

Op woensdag 14 april organiseert de gemeente een inspraakavond voor belanghebbenden. Naar verwachting beslist B&W in juni. Tot die tijd geldt de norm van 85 dB(A).