Gemeente Gouda




datum: 24 maart 2004
afdeling: Communicatie en pers-voorlichting
contactpersoon: Monique Schoelitsz
telefoon: 0182-588674

Gouda werkt aan een stedenbouwkundige visie

Gouda vernieuwt en geeft plek aan het verleden

Het college van burgemeester en wethouders gaf op 23 maart haar goedkeuring aan een concept stedenbouwkundige visie op hoofdlijnen voor de Goudse binnenstad en haar randen. Dit concept is de eerste aanzet om: de ruimtelijke ontwikkeling te kunnen sturen, een gewenste beeldkwaliteit te realiseren en bouwinitiatieven te stimuleren. Samen met belangengroepen, inwoners en bouwinitia-tiefnemers gaat de gemeente het concept verder uitwerken tot een volwaardige stedenbouwkundige visie. Hierin staat dan ook wat de bouwmogelijkheden zijn voor de braakliggende plekken in de stad en er ontstaat duidelijkheid over de haalbaarheid van al bekende bouwinitiatieven.

In het bestuursakkoord 2002-2006 heeft de gemeenteraad aan het college de opdracht gegeven te zorgen voor meer samenhang in de bebouwing van de binnenstad en haar randen (in navolgende, de stad). In de stad is de afgelopen decennia voornamelijk bijgebouwd om tekorten op te heffen. De samenhang van de nieuwe bebouwing met de bestaande bouw en met de betekenis van de stad stonden daarbij niet voorop. De resultaten zijn eigentijds, maar de som van de delen geeft niet de gewenste meerwaarde aan de stad.

De stad moet zich gaan ontwikkelen volgens een vastgestelde beeldkwaliteit. Gouda heeft veel kwaliteiten, zowel historische als toeristische, die hiervoor een prima basis zijn. Er is onder meer een duidelijke water-structuur, waarbij de gemeente nu heeft aangegeven de vaarroutes in de binnenstad en de open verbinding met de IJssel verder zichtbaar te maken. Daarnaast heeft Gouda bijvoorbeeld een eigen karakteristieke maatvoering voor de kavels. Deze maten kunnen veel duidelijker terug komen in architectonische en ste-denbouwkundige ontwerpen. Zeker bij het vernieuwen of nieuw bouwen van hele blokken of grotere gebou-wen is dit een belangrijke beeldkwaliteit.

De gemeente geeft in de visie ook een aanzet voor het snel van de grond krijgen van bouwinitiatieven. Pro-cedures worden inzichtelijk gemaakt en de gemeente zorgt voor de nodige begeleiding om daadwerkelijk de stedenbouwkunidge visie in de stad te realiseren. Acties op dit gebeid zullen volgen nadat duidelijk is om welke bouwkavels het gaat en welke bouwmogelijkheden er voor deze plekken zijn weggelegd.

Samen met belanghebbenden, inwoners en bouwinitiatiefnemers gaat de gemeente vanaf de zomer de con-cept visie op hoofdlijnen verder uitwerken. Dan wordt in kaart gebracht waar er kan worden gebouwd, welke voorwaarden er daar gelden en welke plannen er mogelijk uitgevoerd kunnen gaan worden. Het gaat hier om een heel praktische uitwerking van de visie waarbij inzichten en inbreng van buiten de gemeentelijke organisatie van grote waarde zijn.

Op 7 april aanstaande is er een eerste informatiebijeenkomst over de visie op hoofdlijnen, gevolgd door een periode waarin iedereen de visie kan inzien en er op kan reageren, onder meer via de website www.gouda.nl. Een algemene uitnodiging voor de bijeenkomst en de periode van inzage zal onder meer verschijnen op de pagina Gemeente Gouda Informatief van de Goudse Post en op de website.


----- einde bericht -----