Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 18 maart 2004

Meerderheid Nederlandse burgers wil verbod hoofddoekjes

Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking is voor een verbod op het dragen van hoofddoekjes door ambtenaren. De LPF-fractie ziet zich door de resultaten van de SBS-enquête waaruit dit blijkt gesteund in haar pleidooi voor een dergelijk verbod.

63% van de Nederlanders vindt dat ambtenaren tijdens hun werk geen hoofddoek zouden mogen dragen. Voor onderwijzers op de openbare scholen bedraagt dit percentage zelfs 72%. Een meerderheid van 80% van de Nederlanders is tegenstander van het dragen van hoofddoekjes door functionarissen van de rechtelijke macht.

Uitgesplitst naar politieke voorkeur valt vooral op dat de overgrote meerderheid van de VVD-stemmers, namelijk 80%, zich uitspreekt voor een verbod. Opmerkelijk, omdat dat standpunt, op enkele uitlatingen van afzonderlijke Kamerleden van die partij in de pers na, door de VVD-fractie in de Tweede Kamer in het geheel niet wordt vertolkt. Dit geldt ook voor de D66-kiezers, waarvan 65% voor een verbod is. Bij het CDA, ook een partij die zich in de Kamer heeft uitgesproken tegen een algemeen verbod op hoofddoeken bij ambtenaren, bedraagt dit percentage 74%. 94% van de LPF-stemmers ziet hun mening wel terug in het LPF-pleidooi voor een dergelijk verbod.