Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Dolf Wissmann Nederlands Oploskamioen 2004

Dolf Wissmann uit Leeuwarden is op zaterdag 20 maart j.l. Nederlands kampioen geworden in het oplossen van schaakproblemen. Het Open Nederlands Oplos Kampioen werd georganiseerd door de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden en vond plaats in Nunspeet. Het evenement kende 16 deelnemers, waaronder enkele buitenlanders. De deelnemers kregen 12 problemen voorgeschoteld en moesten in 3 uur zoveel mogelijk proberen op te lossen. Michael Pfannkuche uit Duitsland werd eerste. Hij behaalde 65 van de 72 te behalen punten. Dolf Wissmann werd tweede met 52 punten net voor Hans Uitenbroek uit Vlaardingen, die 51,5 punten scoorde. Derde Nederlander werd Peter van den Heuvel uit Enschede met 51 punten.

---

Meisjesclinic op zondag 4 april

Dankzij de bemiddeling van verenigingsconsulent Theo Hommeles kan 'Eeuwig Schaak' op zondag 4 april de meisjesclinic in Rucphen organiseren. Deze clinic, een initiatief van de KNSB, is opgezet om jonge meisjes voor het schaken te enthousiasmeren. De clinic is opgezet door de ervaren KNSB-trainster Petra Schuurman. Zij leidt tevens de clinic en wordt daarbij geassisteerd door vier jeugdige speelsters, die inmiddels zelf al zeer bedreven zijn in de schaaksport.

Beginnende schaaksters van acht tot twaalf jaar vormen de doelgroep. Voorwaarde is wel dat zij de spelregels beheersen en een opleidingsniveau van stap 1 of 2 hebben (dus beslist geen meisjes die bezig zijn met stap 3 of hoger).

De clinic bestaat uit o.a. een puzzelhoek en een speciaal ontwikkeld ganzenbordspel. Er is een leshoek waar schaakproblemen worden opgelost, er wordt een simultaan gegeven en bovendien kan er tegen de beer worden "gevochten". Kortom: het belooft een fijne, gezellige schaakhappening te worden.

De clinic wordt op zondagmorgen 4 april gehouden, van 10.00 tot 13.00 uur in de St.Martinusschool, St.Martinusstraat 3 te Rucphen. Wees er snel bij, want bij de voorbereiding is uitgegaan van maximaal 24 deelneemsters. Deelname is gratis en 'Eeuwig Schaak' zorgt in de pauze voor een koekje en frisdrank. Opgeven graag voor vrijdag 2 april bij Cor Lazeroms (0165 - 342346), bij over-inschrijving geldt de volgorde van aanmelding.

---

Nieuw schaaktoernooi in Amsterdam

Na IBM (1961 t/m 1981), OHRA (1982 t/m 1990), het Donner Memorial (1994 t/m 1996) en Lost Boys (1999 t/m 2002) krijgt Amsterdam opnieuw een internationaal schaaktoernooi: het Amsterdam Chess Tournament.

Met de hulp van de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam en het Studenten sportcentrum USC, alsmede de inzet van enkele organisatoren van de bovengenoemde toernooiorganisaties, is een nieuw toernooicomité geformeerd dat ernaar streeft om tot en met 2007 door te gaan. Voor 2004 is de sponsoring rond. Getracht wordt om voor de drie jaren erna een sponsor uit het bedrijfsleven te vinden.

Het ACT 2004 vindt plaats van zaterdag 17 juli tot en met zondag 25 juli. Speelzaal is het Studenten sportcentrum USC, gelegen aan de De Boelelaan 46. Het organisatiecomité wil voor de hoofdgroep, een open toernooi volgens het Zwitsers systeem, minimaal tien grootmeesters uitnodigen. Met de sterkste Nederlandse grootmeesters zijn de besprekingen reeds gaande. De eerste prijs in de A-groep is EUR 5.000, met een totaal prijzenfonds van EUR 25.000.

Naast de A-groep zijn er een B-, C- en D-groep die plaats bieden aan schakers van alle speelsterkten. De organisatie hoopt op de deelname van meer dan driehonderd schakers. Inschrijffolders voor het ACT 2004 worden in de laatste week van maart verstuurd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse toernooibestanden.

---