Partij van de Arbeid


Den Haag, 24 maart 2004


Vragen van de leden Van Heemst en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Verkeer & Waterstaat


* Heeft u kennis genomen van het ANP nieuwsbericht van 17 maart 2004 onder het kopje Valse 112-melders krijgen koekje van eigen deeg ?


* Hoe beoordeelt u de door de politie Drenthe gebruikte sanctie op valse 112-meldingen (te weten het sturen van een zogeheten voice bom)?


* Waarom mag deze voice bom slechts drie keer verstuurd worden? 1) Op welke juridische of beleidsmatige regels stoelt deze beperking?


* Welke overige sancties of reacties worden bij misbruik en oneigenlijk gebruik van het 112-nummer toegepast respectievelijk gegeven?


* Wordt de effectiviteit van de sancties door alle regio s gemeten en zo ja, wat is daarvan bekend? Zo neen, waarom gebeurt dat slechts incidenteel?


* Hanteren de centrales dezelfde gedragslijn, of zijn er verschillen in de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik?


* Op welke wijze wordt bereikt dat 112-alarmcentrales hun aanpak en ervaringen afstemmen?


* Gebeurt deze afstemming op basis van vrijwilligheid en vindt u ze voldoende effectief om de bestrijding van misbruik aan te scherpen?


* Op basis van welke criteria wordt bepaald of tot strafrechtelijk optreden tegen valse meldingen wordt overgegaan?


* Hoe veel keer per jaar wordt misbruik van het 112-alarmnummer strafrechtelijk aangepakt?


* Hoeveel veroordelingen zijn er jaarlijks?


* Hoeveel valse meldingen zijn er per jaar? Kan een uitsplitsing worden gegeven naar politieregio?


* Wat is de verhouding tussen bewuste gedane valse meldingen en de onbedoelde valse meldingen?


* Wat is bekend over de achtergrond van de personen die valse meldingen doen, zijn dat bijvoorbeeld vooral jongeren of is het niet leeftijdsgebonden?


* Hoe groot is het risico dat de valse meldingen de echte meldingen blokkeren?


* Wat is/wordt gedaan om dat risico zo veel mogelijk uit te sluiten?


* Welk risico bestaat er dat de actie met een voice bom het gebruik van 112-alarmnummer voor een serieuze melding blokkeert?


* Zijn de telefoonnummers waarmee vals gemeld wordt altijd bekend? Wat gebeurt er met deze informatie? Hoe lang blijft de informatie beschikbaar?