GroenLinks Tweede-Kamerfractie 24 maart 2004 16:42 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Wil Van Ardenne alleen maar ja-knikkers in redactie Internationale Samenwerking?

(24 maart 2004)

Kamervraag
Minister van Ardenne voor ontwikkelingssamenwerking is not amused over de verhalen die over haar beleid verschijnen in het blad Internationale Samenwerking (IS). Het blad wordt door haar eigen ministerie uitgegeven. Van Ardenne vindt de berichtgeving niet evenwichtig genoeg. Naar verluidt heeft zij de publicatie van een interview met de baas van de UNDP verboden omdat hij kritiek had op het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking. De hoofdredacteur krijgt een andere functie binnen het ministerie. Farah Karimi heeft vragen gesteld over het hoe en waarom van deze vorm van zelfcensuur die de minister lijkt te willen vragen van de redactie. Wil zij alleen maar ja-knikkers in de redactie?

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor ontwikkelingssamenwerking


1) Heeft u de artikelen 'Boos op eigen blad' en 'Van Ardenne wekt wrevel bij VN' gelezen?


2) Wat is uw algemene oordeel over het blad 'Internationale Samenwerking' over de afgelopen vijf jaar?


3) Is het waar dat u nu vindt dat de inhoud van het blad 'Internationale Samenwerking' evenwichtiger moet worden? Zoja, wat bedoelt u precies met 'evenwichtiger'?


4) Wat is de precieze reden dat het interview met dhr Mark Malloch Brown, baas van de UNDP, uiteindelijk niet is geplaatst? Wilt u het interview met dhr. Brown alsnog aan de Kamer doen toekomen? Zoneen, waarom niet?


5) Bent u van mening dat enige vorm van kritiek op het os-beleid in het blad IS, net als in voorgaande jaren, mogelijk moet zijn?


6) Bent u tevens van mening dat dergelijke kritiek het debat over os aanscherpt, en daarmee het draagvlak kan vergroten in tegenstelling tot een blad wat het os-beleid reduceert tot allemaal positieve verhalen van ja-knikkers? Zoneen, waarom wilt u een vorm van zelfcensuur invoeren?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -