Praktijkonderzoek Veehouderij

Proefbedrijf Varkens 80 % minder medicijnen en 5 x lagere slachtschade

Het proefbedrijf varkens van de Waiboerhoeve in Lelystad draait nu meer dan 2 jaar met een hoge gezondheidstatus. Dat levert een fors beter resultaat op, zowel technisch als financieel. En: men kan door het hanteren van strikte hygiëneregels de gezondheidsstatus ook vasthouden!

Iets meer dan 2 jaar terug is gestart met een schone varkensstapel. De dieren werden speciaal uit Frankrijk gehaald en waren vrij van onder andere PRRS en Mycoplasma App. Het rendement van de hoge gezondheid vertaalt zich in 80 % lagere medicijnkosten en een 30 % hoger saldo bij de vleesvarkens. De slachtschade in de slachterij aan long en leveraandoeningen is maarliefst 5 x lager als de gemiddelde slachtschade in de gangbare varkenshouderij.

Op de Sectordag Varkenshouderij van 2 april zal bedrijfsleider Gert van Beek nader ingaan op de resultaten en het perspectief voor varkenshouders die ook willen investeren in een hogere gezondheid. Het opstarten van een hoge gezondheid is niet alleen voorbehouden aan nieuwe bedrijven, maar kan ook op bestaande bedrijven worden toegepast. Kor Mast van PIC zal toelichten hoe juist ook op bestaande bedrijven een overstap georganiseerd kan worden zonder dat men de hele zeugenstapel hoeft te vervangen.
Dat het produceren onder hoge gezondheid perspectief heeft, blijkt wel uit de cijfers van het proefbedrijf varkens. Het levert niet alleen de varkenshouders meer op, ook de verwerkende keten zal over veiliger en kwalitatief beter uitgangsmateriaal kunnen beschikken.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 24-03-2004 16:49.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl