Dienstenbond CNV

Eindbod CAO Wonen!
24-03-2004

In de vorige Info (8 maart 2004) heeft u kunnen lezen dat werkgevers de voorstellen van bonden onrealistisch vinden. Zij vinden dat wij geen begrip hebben voor de moeilijke economische situatie waarin de branche zich bevindt. Sterker nog, werkgevers vinden dat wij met onze voorstellen minachting ten toon spreiden voor de moeilijke economische situatie van de branche!!! Terwijl zij zelf alleen maar verslechteringen voorstellen! Daarop vonden werkgevers het niet meer nodig om verder te overleggen en hebben het overleg opgeschort.

Inmiddels heeft CNV Dienstenbond zich beraad op de ontstane situatie, samen met de kaderleden in de CAO-commissie Wonen. Daaruit is de conclusie getrokken dat verder praten geen zin meer heeft. Wij zijn meer dan tien keer bij elkaar geweest, de standpunten blijven (ver) uit elkaar staan en met de verslechteringsvoorstellen van de werkgevers kunnen wij niet leven.

CNV Dienstenbond vindt een CAO voor de Wonenbranche zeer belangrijk. Het aflopen van de CAO vorig jaar en op 31 maart aanstaande het aflopen van de nawerking van de CAO heeft teveel consequenties voor werknemers en de branche om niet serieus tenminste een basis te leggen om een CAO af te sluiten. Zonder CAO worden bijvoorbeeld regelingen als kinderopvang en scholingssubsidies op de helling gezet. En zonder CAO zal op al die plaatsen waar CAO-partijen elkaar eveneens tegenkomen de medewerking van bonden worden beperkt en daar waar dat contractueel kan, gestopt. Dit willen wij allemaal niet laten gebeuren, maar niet tegen elke prijs.

De situatie is dus ernstig en daarom heeft CNV Dienstenbond het volgende eindbod met de volgende vier punten bij werkgevers neergelegd:

Enkele punten waar overeenstemming over is alvast vastleggen in de nieuwe CAO:

a. Een aantal begripsomschrijvingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld aanpassingen in de werkingssfeer.

b. Pauzes van 15 minuten of langer worden alleen dan niet tot de werktijd gerekend indien zij ongestoord kunnen worden genoten.

c. Beperking opbouw van de extra (bovenwettelijke) vakantie-uren (alleen de verplichting land verdedigen) verwijderen.

d. Het verwerven van vakantierechten voor arbeidsongeschikten aanpassen conform wet (pas laatste 6 maanden) (artikel 635 BW boek 7).

e. In artikel 5-4 schrappen van de laatste zin. Snipperdagen zijn ook per uur op te nemen.

f. De regeling in de CAO 1998-2000 moet terug, voor ouderen van boven de 65 waarbij de duur van de loondoorbetaling van 70% beperkt wordt tot 6 weken maximaal.

g. Zowel voor contracten voor bepaalde tijd als voor contracten voor onbepaalde tijd geldt een proeftijd van maximaal twee maanden.

h. De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd wanneer de werknemer de AOW leeftijd heeft bereikt.

i. Benadrukken lidmaatschap CBW en de gevolgen van AVV voor niet-gebonden werkgever en benadrukken lidmaatschap vakbond voor niet-georganiseerde werknemers.

Een structurele loonsverhoging van 1,75% per 1 april 2004 en een eenmalige loonsverhoging over het brutojaarsalaris van 2003 van 0,25% per 1 april 2004.

Concrete afspraken maken om gedurende de looptijd van de nieuwe CAO, zonder de druk van het onderhandelen over de nieuwe CAO, over de volgende punten constructief aan de slag te gaan, teneinde daar tot overeenstemming proberen te komen voor de nieuwe CAO. Volgens CNV Dienstenbond zullen dat de volgende punten zijn:


- Invoering Functiewaardering en Loongebouw, inclusief de problematiek van de conversie, beroeps- en bezwaarprocedures en beoordelingssystematieken.


- Onderscheid tussen schaalloon en feitelijk loon.


- Beperking ziekteverzuim.

Looptijd tot 31 december 2004.

Acceptatie van dit eindbod van bonden leidt niet tot de in de voorstellenbrieven voorgestelde afspraken, aan beide zijden niet. Het leidt wel tot een akkoord dat een basis kan zijn om voor volgende onderhandelingen wel stappen te maken en de branche niet een CAO-loos tijdperk in te loodsen met alle consequenties van dien.

U merkt het, het is erg lastig om in de wonenbranche kwalitatief goede afspraken te maken met werkgevers. Wij zien dat het niet goed gaat in de branche en willen daar graag in meedenken. Dat betekent dat wij ons niet overvragen, maar dat betekent ook dat werkgevers niet alleen maar de CAO kunnen verslechteren. Uw steun hebben wij daar hard bij nodig, maar ook die van uw ongeorganiseerde collega. Overtuig ze van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond, de CAO is ook hun zaak!!!

Voor meer informatie over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon 023 - 5670615 of email f.monsma@cnvdibo.nl