Gemeente 's-Hertogenbosch

24-03-2004

Architect gekozen Sociaal Cultureel Centrum Rosmalen

Onlangs heeft de gemeente architectenbureau Jonkman en Klinkhamer uit Amersfoort gekozen om het Sociaal Cultureel Centrum Rosmalen te ontwerpen. Het Sociaal Cultureel Centrum wordt een moderne multifunctionele accommodatie op stadsdeelniveau die in het voormalige gemeentehuis van Rosmalen wordt gehuisvest. Diverse organisaties en instellingen krijgen hier hun onderkomen, zoals de Muzerije, de openbare bibliotheek, de Heemkundekring Rosmalen, muziek(theater)-gezelschappen en toneelverenigingen. Tevens de gemeentelijke afdeling Burgerzaken, de trouwzaal en er is ruimte gereserveerd voor vergaderingen en cursussen. De accommodatie zal voorzien worden van een adequate horecavoorziening. Verwacht wordt dat het Sociaal Cultureel Centrum begin 2007 in gebruik kan worden genomen.

Architectenselectie
De keuze voor dit architectenbureau is volgens de regels van de Europese Gemeenschap tot stand gekomen. De architect diende met name rekening te houden met verschillende criteria, zoals de wensen en eisen van de verenigingen, die vertaald zijn in een ruimtelijk programma van eisen. Er hadden zich 42 kandidaten gemeld. Na een eerste selectie zijn acht bureaus in de gelegenheid gesteld om een presentatie te geven aan een beoordelingscommissie. Hierin zaten gemeentelijke functionarissen, de directeuren van de Muzerije en de openbare bibliotheek en een vertegenwoordiger van de welstandscommissie. Het architectenbureau is voornamelijk gekozen omdat het een aansprekende visie heeft op het project, veel respect toont voor het bestaande gebouw en goede communicatieve vaardigheden heeft.

Jonkman en Klinkhamer architecten
Jonkman en Klinkhamer architecten bestaat sinds 1981 en wordt geleid door Heleen Jonkman en Jim Klinkhamer. De organisatie is nu uitgegroeid tot circa 12 mensen. Afhankelijk van de projecten worden externe medewerkers ingeschakeld voor het houden van toezicht of het verlenen van ondersteunende dienstverlening.
Het architectenbureau beschikt over een zodanige diversiteit aan deskundigheden dat projecten op alle niveaus kunnen worden uitgewerkt, zoals: herbestemmingen, woningbouw, zorgcentra, onderwijsgebouwen, kerken, complexe culturele en sociaal-culturele projecten, theaters en concertzalen. De ontwerpen zijn gebaseerd op de typische eigenschappen van de vaak complexe locaties en op de unieke aspecten van elke opgave. Door affiniteit met de combinatie van nieuw met oud is ervaring opgedaan met complexe situaties, zoals het inpassen van nieuwe bestemming in bestaande gebouwen. Concrete voorbeelden hiervan zijn: het verbouwen van een kerk tot een aantal appartementen, de verbouwing van een klooster in Rosmalen tot een cultureel centrum, de verbouwing van het cultureel centrum Jan van Besouwhuis in Goirle en de uitbreiding van de Stadsschouwburg Amsterdam met een theaterzaal.