Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 24 maart 2004

Behandeld


- mr E. Molier


Kenmerk


- DIE-127/04

Telefoon


- 070-3485410


Blad


- 1/2

Fax


- 070-3484086


Bijlage(n)


- ---


- eveline.molier@minbuza.nl


Betreft


- Uw verzoek inzake - voorlichting door de Raad van State over Europese ontwerp-regelgeving


- Zeer geachte Voorzitter,

Graag - reageer ik- op uw verzoek van - 10 september 2003 met kenmerk - 78-EU-2003 inzake - voorlichting door de Raad van State over Europese ontwerp-regelgeving.

U vraagt de regering om alle toekomstige commentaren van de afdelingen van de Raad van State over Europese ontwerpregelgeving zodra deze beschikbaar zijn -desnoods vertrouwelijk- aan de Tweede Kamer toe te zenden. Dit in afwijking van de afspraak die de regering met de Raad van State heeft gemaakt om de voorlichting openbaar te laten maken door de eerstverantwoordelijke bewindspersoon, uiterlijk nadat besluitvorming in Brussel heeft plaatsgevonden.

Deze afspraak is gemaakt omdat directe openbaarmaking op gespannen voet kan staan met het vertrouwelijke karakter van de Europese onderhandelingen. Vroegtijdige openbaarmaking van commentaren waarin specifiek Nederlandse (juridische) problemen worden onderkend, kan de Nederlandse onderhandelingspositie in Brussel schaden. Het is daarom aan de beleidsverantwoordelijke bewindspersoon overgelaten om het moment van openbaarmaking te bepalen.

De regering ziet echter ook het belang van de Kamer in, om aan de hand van de commentaren van de afdelingen van de Raad van State, tot een adequaat inzicht in de juridische consequenties en een goede parlementaire analyse van ontwerp-regelgeving te komen. Om de Kamer hierbij tegemoet te komen en tegelijkertijd de Nederlandse positie in het Europese besluitvormingsproces niet te schaden, heeft de regering besloten de commentaren van de afdelingen van de Raad van State in de toekomst, zodra zij beschikbaar zijn, vertrouwelijk aan de Tweede Kamer toe te sturen. Hierop zal een uitzondering worden gemaakt als bijzondere omstandigheden zich hiertegen verzetten. In dat geval zult u hierover door de eerstverantwoordelijke bewindspersoon op de hoogte worden gesteld.


- De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

===