Tulip Computers NV

PERSBERICHT

VOORLOPIGE RESULTATEN 2003 - TULIP COMPUTERS RAPPORTEERT JAARWINST VAN CIRCA E 6 MILJOEN

Amersfoort, 24 maart 2004

De omzet van Tulip Computers N.V. (Tulip Computers) inclusief de bruto opbrengst uit Dell zal over geheel 2003 circa E 66 miljoen bedragen, ten opzichte van E 50,9 miljoen in 2002. Het voorlopige resultaat na belastingen zal naar verwachting uitkomen op E 6 miljoen positief (2002; E 7,2 miljoen negatief). Het Eigen Vermogen per 31 december 2003 bedraagt naar verwachting circa E 14 miljoen positief (2002; E 0,3 miljoen positief).

Het operationele bedrijfsresultaat inclusief Dell, voor afschrijving en eenmalige operationele lasten, zal naar verwachting uitkomen op E 13 miljoen positief (2002; E 4,3 miljoen negatief). Tevens is voor circa E 3 miljoen aan eenmalige operationele kosten ten laste van het resultaat gebracht. Deze bestaan met name uit uitgaven die samenhangen met nieuwe bedrijfsactiviteiten van de groep en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. De financieringskosten over 2003 bedroegen circa E 2 miljoen (2002; E 2,1 miljoen)

Omzet

2003 heeft in het kader gestaan van de verdere optimalisatie van het nieuwe distributiemodel inzake de Desktop-, Server- en Notebook activiteiten en het verder ontvlechten van de verzelfstandigde verkooporganisaties (Benelux, Frankrijk, Italië en Engeland). Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven ontplooid op het gebied van het commercialiseren van Kennis & Technologie middels royalty contracten met externe partners, het ontwikkelen van nieuwe product-/ marktcombinaties waaronder het herintroduceren van Commodore en het investeren in het ontwikkelen van o.a. de Tablet-PC markt.

Tulip Computers heeft zich als doel gesteld een sterke marktpositie te verwerven in een aantal specifieke product-/marktcombinaties. Daarbij concentreert Tulip Computers haar activiteiten op:
1. Advanced Products & Solutions - o.a. Touch en Pen Tablet PC's
2. Product Sales & Distribution - o.a. Medical PC's, Notebooks
3. Accessories - o.a. Datacommunicatie Producten
4. Technology Sales - o.a. Licentie inkomsten Tulip, Commodore
5. Training & Consultancy - o.a. Novell & Microsoft trainingen, Project Management

Inherent aan deze ingezette strategische heroriëntatie is dat de omzet uit verkoop van de traditionele producten, te weten Desktop-, Server- en Notebook producten, in 2003 verder is teruggelopen. Daarentegen is in 2003 nadrukkelijk de basis gelegd van waaruit de omzet voor de komende jaren sterk kan groeien.

De brutomarge, exclusief Dell, verbeterde in 2003 van bijna 20% in 2002 tot meer dan 30% in 2003.

Zoals eind juni 2003 bekend is gemaakt, heeft Tulip Computers met Dell Computer Corporation (Dell) een schikking getroffen ten bedrage van USD 49,5 miljoen / E 43,3 miljoen. Deze schikking betrof een octrooi inbreukprocedure welke aanhangig was gemaakt bij de District Rechtbank in de staat Delaware (Verenigde Staten). De opbrengst van schikking is onder andere verminderd met de kosten van de advocaten en overige adviseurs alsmede de kosten van de met RBG gesloten Succes Fee overeenkomst ter waarde van E 12,5 miljoen. Deze kosten bedragen gezamenlijk E 31,2 miljoen. Als gevolg van in het verleden gemaakte afspraken met de betrokken financiële instellingen, zijn de hierdoor beschikbaar gekomen liquide middelen aangewend ter aflossing van diverse financiële verplichtingen. Mede hierdoor is de balans van Tulip Computers sterk verbeterd.

Eigen Vermogen

Het Eigen Vermogen per 31 december 2003 bedraagt naar verwachting E 14 miljoen positief

(2002; E 0,3 miljoen positief). Deze verbetering is het gevolg van het verwachte positieve jaarresultaat alsmede de aandelenemissies in 2003.

Vooruitzichten

Tulip Computers spreekt geen verwachting uit voor 2004. Het handhaven van de huidige focus in de bedrijfsvoering gericht op het succesvol implementeren van nieuwe bedrijfsactiviteiten zal verder moeten bijdragen aan een structureel herstel van de concurrentiepositie van Tulip Computers en de daarmee samenhangende resultaten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Tulip Computers N.V.
Directie Secretariaat
Postbus 150

3800AD AMERSFOORT

Tel: 033 - 45.49.482

Fax: 033 - 45.49.499

E-mail: press@tulip.com
Internet: www.tulip.com

---- --