FNV

FNV in actie voor werkbare WAO

FNV en bonden gaan volgende week actie voeren voor uitvoering van het WAO-plan van werkgevers en vakbonden. Op Het Plein in Den Haag wordt donderdag vóór het Kamerdebat uitgebeeld wat de dramatische effecten zijn als minister De Geus zijn zin krijgt. Dat meldt FNV e-Magazine van 24 maart.

De FNV protesteert ertegen dat minister De Geus van Sociale Zaken niet het SER-advies overneemt, maar vasthoudt aan zijn eigen, strengere plan.

Als het aan De Geus ligt, worden mensen in de WAO beneden de 55 jaar volgens nieuwe, strengere regels herkeurd. Daardoor komen zo'n 100.000 mensen op de arbeidsmarkt die bijna zeker geen baan zullen vinden.

Voor werkenden die volledig en voor langere tijd arbeidsongeschikt worden, wil de minister de toegang tot de WAO bemoeilijken. En als iemand gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt en de werkgever hem te weinig werk aanbiedt, wordt de werknemer gekort, en niet de werkgever.

Gisteren spraken bonden en werkgevers opnieuw met De Geus. Na afloop was FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zeer teleurgesteld. "Ik ben helemaal uitgepraat met deze minister als het gaat om de WAO."

Wat vooral steekt, is dat De Geus het najaarsakkoord niet nakomt.

De Waal: "De afspraak was: de sociale partners gaan proberen samen met een oplossing te komen voor de WAO. Als dat lukt, houdt het kabinet zich daar ook aan. Wij hebben ons deel van de deal gedaan. Maar de minister wil per se zijn eigen zin doordrijven. Ik hoop dat de Tweede Kamer het kabinetsplan aanpast."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Gedragscode voor e-mailvoyeurisme; Vakbonden vrezen supercommissaris; Lezers kiezen voor 'dikgebilde Rubens-vrouw'; en interview met scheidend vice-voorzitter Kitty Roozemond.

24 maart 2004