Gemeente Maastricht

Praat mee over het economisch beleid van Maastricht

De gemeente neemt het economische beleid van de stad onder de loep. En nodigt u uit om mee te praten en te denken over diverse economische thema's tijdens een stadsgesprek op 24 maart aanstaande om 19.30 uur in de Bonbonnière (achter de Comedie 1).

In de Economische Visie geeft de gemeente haar visie weer op de toekomstige economische ontwikkeling van de stad. Iedereen die met de gemeente daar over van gedachten wil wisselen is welkom bij het stadsgesprek. Uw bijdragen worden, indien mogelijk, verwerkt in de definitieve uitwerking van de economische visie.

Wilt u deelnemen aan het stadsgesprek? U kunt zich via onderstaande link aanmelden. Of bel (043) 350 49 47 of (043)350 49 32.

> Aanmelden voor het stadsgesprek op 24 maart

Conceptversie economische speerpuntennota

Gemeente Maastricht is onlangs gestart met het ontwikkelen van een Economische Visie voor de stad. Stap 1 daarin was het opstellen van een economische speerpuntennota. Hierin wordt een eerste aanzet gegeven voor het formuleren van toekomstig economisch beleid en voor het maken van keuzes waarvoor de stad zich op langere termijn gesteld ziet.

De Economische Visie vormt straks als het ware, samen met de al eerder vastgestelde Sociale Visie, de input van de Stadsvisie 2030. Hierin legt gemeente Maastricht haar beeld op de toekomst van de stad vast.

Conceptversie economische speerpuntennota.pdf

Samenvatting

Maastricht streeft ernaar de arbeidsparticipatie te verhogen naar 70% in 2030. Zij wil het aandeel midden en hogere inkomens in de stad verhogen tot ten minste 50% en het werkloosheidscijfer op minstens vergelijkbaar Nederlands niveau brengen. Daarvoor zal de stad in economisch opzicht moeten groeien: letterlijk meer banen, meer dure grondgebonden woningen en groei van de daarmee samenhangende voorzieningen.
Om deze ambities te realiseren is er voor zes economische thema's een beleidsprogramma ontwikkeld. Het zijn de zes cilinders die de economische motor aandrijven.


1. Economische structuurversterking

2. Kenniseconomie

3. Vrijetijdseconomie

4. Arbeidsmarkt

5. Concurrentiepositie

6. Economische bereikbaarheid en infrastructuur

De economische structuurversterking vormt de basis van het economisch beleid. Uitgangspunt is daarbij handhaven van een brede en sterke economische structuur van de stadsregio. Kenniseconomie en vrijetijdseconomie zijn de belangrijkste groeiaccenten in het toekomstige beleid. De vrijetijdseconomie moet werkgelegenheid bieden voor laagopgeleide arbeidskrachten. De kenniseconomie zorgt ervoor dat hoogopgeleiden zich blijvend in de stad vestigen. In alledrie de cilinders speelt ondernemerschap en innovatie een belangrijke rol.

De overige cilinders vormen de voorwaarden voor het economische beleid. Aan deze voorwaarden móet voldaan zijn wil de economische structuur in de toekomst breed, gedifferentieerd en vooral gezond blijven, de kenniseconomie en vrijetijdseconomie die impuls krijgen die wij noodzakelijk achten en er voldoende nieuwe ondernemingen gestart worden.

Voor elk van deze cilinders en ook onderdelen van deze cilinders geldt dat er telkens sprake zal zijn van verschillende bestuurlijke schaalniveaus van samenwerking met verschillende private partners.