Gemeente Grave

Boomfeestdag 2004, 80 kinderen helpen mee!

Op woensdag 24 maart as., nationale Boomfeestdag, helpen ruim 80 leerlingen van 3 basisscholen in Grave mee met het planten van bomen. Samen met wethouder Peeters planten de leerlingen van groep 8 van de scholen Hartenaas en de Wegwijzer nieuwe bomen in de Mars en de Hengel. De kinderen van de Sprankel gaan met een wensslinger de nieuwe Amaliaboom aan de Henri Dunantsingel onthullen. De boomfeestactiviteiten starten om 9.00 uur in de Mars en eindigen om 11.30 uur bij de nieuwe Amaliaboom. De boomfeestdag wordt georganiseerd door de afdeling Grave van het IVN samen met de basisscholen en de gemeente. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de activiteiten.

De boomfeestdag begint om 9.00 uur. Dan verzamelen 24 kinderen van basisschool de Wegwijzer zich met eigen scheppen en schoppen op het grasveld Airborneplein, bij het Jeu de Boulesgebouw. Samen met de medewerkers van de afdeling Beheer en Milieu van de gemeente en onder het toeziend oog van wethouder Peeters planten de leerlingen 40 sierkersen (prunus gondouinii Schnee) in de Habsburgsestraat en de Schimmelpenninckstraat. De sierkers heeft witte bloemen eind april; de bladeren kleuren in de herfst geel, oranje en rood. De bomen zijn onderdeel van het nieuwe groenplan van de Mars. Om 10.00 uur start de plantactie in de Hengel, de nieuwe straat in de Stoof met de Jan des Bouvriewoningen. In de Hengel en omgeving gaan 28 leerlingen van basisschool Hartenaas aan de slag, samen met wethouder Peeters en de buitendienstmedewerkers van de gemeente. In deze omgeving planten zij 6 Noorse esdoorns (acer platanoides royal red) met bruinrood tot helder rood blad en 16 gele kornoeljes (cornus mas) een winter bloeier met kleine gele schermen. De kinderen starten met planten aan de kant van het gezondheidscentrum.

Om 10.45 uur gaan de leerlingen van groep 8 van de Sprankel in optocht naar de kruising Rijksweg/Henri Dunantsingel. De kinderen hebben op school een slinger gemaakt van wensbladen, waarop zij een eigen wens of tekening voor prinses Amalia hebben gezet. Deze slinger hangen ze in de nieuwe Amaliaboom, die zij samen met wethouder Peeters onthullen. De leerlingen van de Sprankel waren bij de geboorte van prinses Amalia ook al actief bij de beschuiten-met-muisjes actie in de Amalia van Solmslaan.
De nieuwe Amaliaboom wordt de derde koninklijke boom in de gemeente Grave. De boom, ook weer een koningslinde, krijgt een plaats in het perkje aan de kruising Rijksweg/Henri Dunantsingel. Daar komt de boom tegenover de Beatrixboom, eveneens een koningslinde, te staan. De Beatrixboom staat nu nog op de hoek Rijksweg/Trompetterstraat, aan de kant van het busstation maar wordt naar de overzijde verplaatst vanwege de bouw van het nieuwe stadhuis. De Julianaboom staat inmiddels, na enkele omzwervingen, aan de Elisabethstraat tegenover de Hampoort.

IVN Grave organiseert de boomfeestactiviteiten in de gemeente Grave samen met de basisscholen en de gemeente. De leerlingen van de basisscholen die niet in hun eigen omgeving bomen kunnen planten, krijgen van het IVN een bomenspel aangeboden. Daarmee kunnen ze toch op een speelse manier geattendeerd worden op het belang van bomen en groen voor het welzijn van mensen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. T. Mulder van het IVN, telefoon 0486-47 44 07 of met mevr. T. Winnemuller, voorlichter gemeente Grave, telefoon 0486-47 72 38.