Gemeente Sneek


Boomfeestdag 2004 in De Loten
De gemeente Sneek doet dit jaar weer mee aan de Nationale Boomfeestdag. Net als andere jaren doen de basisscholen in Sneek mee. Wethouder Tom Metz plant op woensdag 24 maart 2004 samen met een kleine 50 leerlingen van de bovenbouw de eerste boom. Daarnaast geeft de gemeente Sneek, net als in voorgaande jaren, een Japanse kers aan kinderen die in de week van de boomfeestdag worden geboren. Daar hoort een plaquette bij waarop de naam van de pasgeborene én de naam van de boom.

Boomfeestdag vindt dit jaar plaats in De Loten. Aan de Slufter worden in totaal zo'n 60 bomen geplant in de gazonstroken. Ditmaal is er gekozen voor essen, eiken, berken, amberbomen, goudessen en treurwilgen. In de brede groenstrook aan het water wordt later plaatselijk struweel geplant en is een deel gereserveerd voor een bloemenweide. In het grasveld centraal in de straat wordt deze zomer een speelterrein aangelegd. Op dit moment is een klein gezelschap van buurtbewoners bezig om samen met de gemeente te kijken naar welke speeltoestellen er gaan komen.

Wethouder Tom Metz plant woensdagochtend rond half tien de eerste boom. De leerlingen zullen vervolgens de rest van de bomen en struiken planten. De gaten hoeven ze niet zelf te maken; die zijn al gegraven door medewerkers van de plantsoenendienst van de gemeente Sneek. Na afloop gaan de kinderen naar het gebouw van openbare werken voor een drankje en een versnapering. Groenmedewerker Douwe de Groot van de gemeente houdt daar een dialezing over bomen in Sneek. De leerlingen weten er meestal al een hele boel vanaf, maar zullen er ook nog wel wat van opsteken.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft alle gemeenten in het land verzocht mee te doen aan deze manifestatie, die nu al voor de 48ste keer wordt gehouden. In heel Nederland werken ongeveer 75% van alle gemeenten mee aan dit grootse evenement. De gemeente Sneek doet al vanaf 1968 mee aan de Nationale Boomfeestdag.

Het thema van dit jaar is: 'Bomen verbinden'.

De plantsoenendienst van de gemeente Sneek verzorgt in samenwerking met het natuur - en milieueducatie (NME) steunpunt gemeente Sneek de boomfeestdag in Sneek. De jaarlijkse boomfeestdag wordt georganiseerd voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen. Per school mogen twee leerlingen meehelpen de bomen te planten.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 18-3-2004