Fontys


maandag 22 maart 2004

maandag 22 maart 2004

Mannen eenzamer dan vrouwen
Eenzaamheid is nauwelijks gebonden aan leeftijd, wel aan sekse; mannen voelen zich eenzamer dan vrouwen. Dat blijkt uit het onderzoek dat uitgevoerd is door Fontys Hogeschool Sociaal Werk in samenwerking met de dienst Bestuursinformatie en onderzoek (BIO) van de gemeente Eindhoven. Woensdag 24 maart presenteert auteur Lilian Linders het onderzoeksrapport in het Fontysgebouw aan de Th. Fliednerstraat in Eindhoven.

In het kader van onderzoek naar de `digitale broedplaats' in Eindhoven, hield Fontys Hogeschool Sociaal Werk in 2002 samen met de dienst BIO van de gemeente Eindhoven een inwonersenquête. In die

sociale netwerken en eenzaamheid opgenomen. Een belangrijke doelstelling van de broedplaats is immers de sociale netwerken te versterken met behulp van technologie. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek en eerdere gegevens uit Eindhoven is nu de eenzaamheid in de stad in beeld gebracht.

De uitkomst is verrassend. Niet alleen daalt de eenzaamheid in de stad, de eenzaamheid die er is blijkt ook nauwelijks verband te houden met leeftijd. Het algemene beeld dat vooral ouderen eenzaam zijn en dat eenzaamheid toeneemt, blijkt dus niet te kloppen. Ook is er nauwelijks samenhang tussen eenzaamheid, opleiding en inkomen. Wel blijkt dat mannen zich aanzienlijk meer eenzaam voelen dan vrouwen.

Het onderzoeksrapport wordt op woensdag 24 maart, om 12.00 uur gepresenteerd tijdens een kennislunch bij Fontys Hogescholen. Tevens zal auteur Lilian Linders van Fontys Hogeschool Sociaal Werk het rapport aanbieden aan de secretaris van SeniorWeb Eindhoven, Lex van Tongeren. Vanaf 13.00 uur is er tijd voor reacties, vragen en discussie.