STICHTING VREDESEDUCATIE

Opening Vredesfabriek

In De Vredesfabriek staan 15 machines met tientallen apparaten. De bezoekers produceren vrede en vrijheid. Met gereedschap als een tolerantiemeter, machtssorteerder, conflictrol, oorlogsverkenner, zondebokmolen, spijtbuis, monumentenwiel en oorlogsdemper krijgen jongeren inzicht in hun eigen gedrag. De metafoor van de fabriek impliceert een actieve houding. De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. De fabriekssfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten. De Vredesfabriek wordt op 24 maart 2004 officieel geopend in Nationaal Monument Kamp Vught en is te zien tot 30 juni.
De vredesfabriek richt zich op jongeren op drie niveaus: groep 7 en 8 van de basisschool, het VMBO en de eerste twee leerjaren van HAVO/VWO. Met een routekaart in de hand komen de jongeren er gaandeweg achter dat de expositie eigenlijk over henzelf gaat, over eigen waarden, houding en gedrag.
Voor docenten is aanvullend verwerkingsmateriaal beschikbaar in de vorm van een cd met zeven liedjes en een werkboek. De teksten gaan over het waarom van herdenken en in verzet komen maar ook over vrede maken, verdraagzaamheid, pesten en vrijheid vieren. De nieuwe cd en het werkboek zullen tijdens het openingsprogramma gepresenteerd worden.
De Vredesfabriek en de cd Vrijheid zijn ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie in Utrecht.
Noot voor de redactie,